· · Коментари: 0
ПРЕЗУПЧАВАЊЕ

ОТКРИВАМО: Шта се догоди са мотором када из пете брзине убаците у другу (ВИДЕО)

Власник Апеx Нüрбургринг компаније, Роберт Мичел, отркио је своју трагичну причу смештену иза шалтања из пете у другу брзину током вожње.

1616506872_auto.jpg
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / Мисха Цхароудин

Током четвртог покушаја на Нирнбургрингу, Мичел је случајно ухватио другу брзину, аутоматски стварајући механичко презупчавање, али је на сву срећу током овог случајног поступка возач рефлексно поново стиснуо квачило и избегао већу штету.

Прочитајте још: Дуго нисте возили? Ове ствари не аутомобилу обавезно проверите пре пута

Након овога Yарис је функционисао добро и Мичел је успео да окрене још неколико кругова, али је сутрадан мали јапански аутомобил потпуно стао на стази.

Апеx екипа одлучила је да сама растави мотор и мењач јер поступак који је довео до квара није представљао нешто што потпада под гаранцију компаније Тоyота, а са поклопцем вентила склоњеним у страну штета је аутоматски постала очигледна.

Презупчавање
Презупчавање је учинило да један од улазних вентила плута, са клипом који га је константно гурао и чешао се о њега, због чега је и цилиндар спао са свог носача. Ово је учинило да вентил буде потпуно отворен, доводећи до губитка компресије у овом цилиндру.

Прочитајте још: Жене, УПОЗОРЕЊЕ: Ако приметите да су вам подигнути брисачи то значи да сте у ОПАСНОСТИ

Када се све узме у обзир, штета и није превелика, пре свега због тога што је Мичел поново стиснуо квачило и дозволио мотору да се врати у нормалну оперативну брзину. Да није то урадио, највероватније би још неколико цилиндара изгубило компресију, са бројним крхотинама које би завршиле у читавом мотору.

Поправка аутомобила постаје далеко тежа због тога што је Yарис потпуно нов модел. Тоyота није обезбедила сервисна упутства за своје моделе и доступност резервних делова још увек није распрострањена, тако да осим уколико компанија у чијем је поседу несрећни модел страдао не добије асистенцију самог произвођача, ова јединица ће остати непокретна дуже време.

Прочитајте још: Крађа аутомобила без обијања браве, а пролазници никада ништа не посумњају!

Ово је веома добар подсетник на то да, иако је модерна моторна технологија отишла далеко, ипак не постоје начини за избегавање механичког презупчавања.

Готово свима се догодило да пребаце из веће у нижу прескачући преносе, али када се налазите на тркачкој стази, у високом броју обртаја, веома је лако послати мотор далеко иза његове црвене линије, што је заправо једноставна и честа грешка која са собом носи катастрофалне последице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.