Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ГОМИЛА НАМИРНИЦА КОЈЕ ЗАСЛУЖУЈУ СТАТУС СУПЕРХРАНЕ: Многе не долазе с другог краја света и неће вам избити сав новац из новчаника

Од грашка до тахинија – свакодневни састојци који крију нутритивну снагу вредну више од егзотичних трендова

1756196830_shutterstock_2442422987.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Појам „суперхрана“ последњих деценија доживео је праву експлозију – од статусног симбола у исхрани до глобалне индустрије вредне милијарде. Егзотичне бобице, прахови и коренови промовисани су као чудесни извори здравља, често уз високу цену по животну средину и џеп потрошача. Ипак, све већи број нутрициониста наглашава да се кључ виталности не крије у ретким састојцима са другог краја света, већ у разноврсној, локалној и доступној храни коју многи од нас већ једу, само је не посматрамо као супернамирницу.

У наставку доносимо избор седамнаест свакодневних намирница које, далеко од маркетиншке помпе, крију нутритивну снагу вредну пажње.

17 намирница које заслужују статус суперхране

Овас – Ове скромне пахуљице прави су рудник влакана, витамина и минерала. Њихови бета-глукани доказано снижавају холестерол, а најбоље их је јести у облику каше или муслија, сачуваних у што интегралнијем облику.

Грашак – Неправедно потцењен, грашак је извор протеина, влакана и сложених угљених хидрата. Лако се уклапа у супе, рижота или салате, а доприноси регулацији шећера и притиска.

Шаргарепа – Иза једноставне наранџасте коре крије се богатство бета-каротена, витамина А и влакана. Подржава вид, имунитет и здравље коже, било да се једе свежа или термички обрађена.

Кромпир – Најчешће виђен на трпези, а често неправедно запостављен. Кромпир садржи витамин Ц, калијум и гвожђе, а када се скува и охлади, постаје и извор отпорног скроба који храни здраве цревне бактерије.

Парадајз – Пун витамина Ц и калијума, али и ликопена, снажног антиоксиданса који најбоље делује када се парадајз кува, нарочито уз маслиново уље. Од салата до соса, користи су многоструке.

Лиснато поврће – Од кеља до спанаћа, све зелене биљке крију богат коктел гвожђа, калцијума, витамина и влакана. Садрже и глукозинолате, једињења која могу штитити од рака.

Руквица – Ова пикантна, помало заборављена биљка нарочито је богата витамином К, важним за здравље костију, а пружа и витамин Ц, калцијум и гвожђе.

Сочиво – Јефтина, а хранљива основа многих кухиња. Смањује ризик од кардиоваскуларних болести и дијабетеса типа 2, док је у кулинарству бескрајно прилагодљиво.

Купине – Док је слава припала боровницама, купине су једнако вредне пажње. Њихови антоцијанини и влакна јачају имунитет и помажу регулацију шећера у крви.

Бразилски орах – Довољно је неколико ораха месечно за повољан ефекат на холестерол, захваљујући високом садржају селена.

Кокице – Када су припремљене код куће, представљају интегралну грицкалицу богату влакнима. Додајте им зачине или мало маслиновог уља и добићете здраву алтернативу индустријским грицкалицама.

Црни пасуљ – Осим протеина и влакана, обилује полифенолима, антиоксидансима који смањују ризик од хроничних болести. Сјајно се уклапа у супе, варива или као основа вегетаријанских бургера.

Тофу – Биљни извор протеина, калцијума и гвожђа, тофу је истовремено лаган и хранљив. Његова свестраност омогућава да буде главни састојак и у азијским и у медитеранским јелима.

Едамаме – Зелене сојине махуне богате су протеинима и влакнима, а једноставне за припрему. Из замрзивача прелазе директно у оброк који држи ситост сатима.

Артичоке – Њихова срца повезују се са снижавањем лошег холестерола, а у јелима доносе дашак медитеранске кухиње.

Тахини – Паста од сусама препуна је здравих масти и калцијума. На тосту, са мало меда, постаје хранљив и укусан доручак.

Шећер – Иако често критикован, умерене количине шећера коришћене у традиционалном кувању нису непријатељ. Мале дозе могу заокружити укус и подсетити нас на наслеђе домаће кухиње.

Уместо да трагамо за егзотичним праховима и бобицама, прави луксуз можда је управо у препознавању вредности обичних намирница. Њихова снага није у маркетингу, већ у свакодневној доступности и тихој, али трајној подршци нашем здрављу.

(Харперс Базаар)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas