· · Коментари: 0

НАЈУКУСНИЈЕ САРМИЦЕ ОД ЗЕЉА: Спремите их на овај начин и добићете савршен ручак (РЕЦЕПТ)

Кренула је сезона зелених сармица

1679390813_shutterstock_653738833-sarmice-zelje.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Не знамо како сте их до сада правили, али ово дефинитивно морате да пробате ако већ нисте! 

Потребно је:
2 веће везе зеља
1 кашичица соли
1 кашичица белог сирћа
2 л воде

За фил:
1/2 кг мешаног млевеног меса
2 средње главице црног лука
1 чен белог лука
2 кашичице сувог биљног зачина
1 кашичица млевеног бибера
150 г пиринча
1 кашика алеве паприке
100 мл уља
2 средње шаргарепе

За запршку:
50 мл уља
1 кашика брашна
2 кашичице алеве паприке
400 мл воде
суви биљни зачин

Припрема:
Листове зеља опрати и скинути задебљани део. У већу, дубљу, шерпу ставити воду, со и сирће, па ставити да проври. У проврелу воду "провлачити" по један лист зеља, само да мало омекша. Никако не стављати по више листова, јер јако брзо омекшају, па могу да се распадну.
Попарене листове вадити у ванглицу, са хладном водом. Када се заврши цео поступак потапања листова ставити их у цетку да се оцеде.

Фото: Схуттерстоцк

Фил: На загрејаном уљу ставити ситно исецкани црни лук, бели лук и шаргарепу. Динстати, око, 1-2 минута, па додати млевено месо (мешавина свињског и јунећег). Месо, са варјачом, добро уситнити и посути га са бибером и сувим биљним зачином. Промешати и динстати док месо не буде полупржено. Ако треба доливати по мало воде. Када се месо упржило додати алеву паприку, промешати и убацити, добро опран, пиринач. Све сјединити и оставити да се охлади.
Узети, дубљи, плех, одговарајуће величине и подмазати га уљем. За завијање сармица од зеља најлакше је то урадити на дасци за сечење хлеба (зато што су јако мекани, па је незгодно завијати их у руци, као и иначе што се ради). Значи, ставити лист зеља на даску, на средини листа ставити две кашике фила, па прво преклопити леву и десну страну, преко фила, затим пребацити предњи део листа преко фила и умотати сармицу. Умотане сармице поређати у подмазани плех.
Рерну укључити, да се загреје, на 200 степени.
 

Запршка: У загрејано уље ставити брашно и пропржити да брашно пожути. Дидати алеву паприку, промешати, па налити врелом водом. Прокувати да се састојци сједине. Додати суви биљни зачин, по укусу.
Са припремљеном запршком прелити поређане сармице у плеху. Прекрити их алу фолијом и ставити да се печу, у загрејаној рерни. Када течност у рерни, проври смањити температуру на 180 степени и крчкати један сат. Извадити и послужити са киселим млеком.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.