Ако желите да направите укусну и здраву ораховачу, доносимо савршен рецепт

У народној медицини користи се већ стотинама година као лек за желудачне тегобе и штитасту жлезду. Лековити ликер од ораха, популарна ораховача или ораховац помоћи ће вам при болестима желуца и тиреоиде. Доносимо вам испробани рецепт стар 90 година.
Зелени плодови ораха беру се у месецу јуну и то од 15. до 30. у зависности од поднебља. Овај природни рецепт идеалан је за јачање имунитета, посебно током зимских месеци, а помаже и код желудачних тегоба и анемије. Млади ораси, док су још зелени, богати су витамином Ц и јодом и управо зато добри су за штитасту жлезду.
Потребни састојци:
18 младих зелених ораха
1 кг шећера (или још боље меда)
2 литра домаће ракије
2 домаћа лимуна
1 поморанџа
2 каранфилића
2 до 4 листића пелина
1 штапић цимета
1 махуна ваниле
5 зрна кафе
1 кесица ванилин шећера
1 литар белог вина
Како се прави?
Орахе, лимун, и поморанџе оперите. Потом орахе исецкајте на пила или ако су већи, може и на четири дела. Лимун у поморанџе изрежите на кришке и ставите у лонац.
У велики лонац или пластичну канту слажите ред ораха, па их посипајте половином шећера. Додајте лимун, поморанџу, каранфилић, пелин, цимет, ванилу и зрнца кафе и остатак ораха и шећера. На крају, све прелијте ракијом и добро промешајте и поклопите.
Посуду држите на сунцу 40 дана, али сваки дан је мало промешајте како би се састојци што боље повезали.
Након 40 дана мешавину процедите кроз газу, додајте литар вина и ванилин шећер. Добијени ликер прелијте у стаклене боце, па их држите на тамном и хладном месту.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ