· · Коментари: 0

Ова 3 слаткиша обожавала је цела Југославија: Некада омиљени, сада многи не знају за њих (РЕЦЕПТ)

Колачи који подсећају на детињство

1678198408_shutterstock_1535830073-sutlijas.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Три посластице које враћају у детињство, свака домаћица знала је да их спреми, а деца су се отимала око њих. С разлогом су и данас популарне, а ми вам доносимо старинске рецепте за њихову припрему.

СУТЛИЈАШ
Састојци:

100 грама пиринча
750 мл млека
4-5 кашике шећера
Прстохват соли

Припрема:

Кувати пиринач у води око три минута, а затим га оцедити. У млеко сипати со, и ставити на ватру да проври. Додати пиринач и кувати на слабој ватри док принач не упије млеко, не мешати. У кувани пиринач додати шећер и опрезно промешати како би зрна остала цела.

Фото: Схуттерстоцк

КОХ

Састојци:

5 јаја
13 кашика шећера
10 кашика гриза
1л млека
2 ванилин шећера
 

Припрема:
Одвојити беланца од жуманаца, па беланца умутити у чврст снег. У беланца додати 10 кашика шећера, па мутити још мало. Затим додати жуманца и гриз полако мешајући миксером на најмањој брзини. Плех подмазати и посути гризом па сипати масу и пећи на 200 степени 20 минута. Кох је печен када порумени и почне да се одваја ивица од плеха.

Док се кох пече, скувати млеко са 3 кашике шећера и ванилиним шећером. Ако желите да кох буде сочнији, користите литар и по млека и додајте још 3 кашике шећера. Печен кох кутлачом преливајте топлим млеком (никако не сипајте све одједном). Послужите када се охлади и када упије сво млеко.

Фото: Схуттерстоцк

ШНЕНОКЛЕ
Састојци:

4 јаја (одвојити жуманца и беланца)
100 г шећера
око 2 л млека
1,5 кашика брашна (или густина)
1 кашичица екстрата ваниле
2 кесице ванилин шећера

Припрема:

Миксером умутити беланца у чврсту смесу. У дубљу шерпу сипати млеко и додати екстрат ваниле и оставити да проври. Када млеко проври смањити температуру, а затим кашиком вадити умућена беланца и пажљиво и спуштати у врело млеко. Шненокле кувати по 1,5 минут са сваке стране, па их извадити из млека и поредати у чинију.

Крем за шненокле

Умутити жуманца и шећер, па у ту смесу додати густин или брашно и 2 кашике млека у којем су се кувале шненокле, те све добро промешати. Млеко у којем су се кувале шненокле ставити опет да ври, а температуру смањити. Лагано додати смесу са жуманцима непрестано мешајући и све заједно кувати до згушњавања.

Када се смеса згусне, скинути је са рингле и оставити да се мало охлади. Када прелив буде прохлађен, њиме прелити шненокле. Колач држати у фрижидеру.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.