Мирис домаћег соса за шпагете је увек знак да се спрема прави породични ручак.
Ово јело је заситно, богато месом и ароматичним парадајзом, а спрема се за мање од сат времена. Савршено је решење када желите класичан оброк који сви воле, а уједно и довољно практично да се остатак замрзне и увек имате ручак при руци.
Састојци:
- 1 кашика маслиновог уља
- 450 г млевеног говеђег меса
- 1 кашичица соли (плус по укусу)
- 1/2 кашичице бибера
- 1 средња главица црног лука, ситно сецкана
- 4 чена белог лука, млевена
- 1 кашика парадајз пиреа
- 1 кашичица сувог оригана
- 1 кашичица сувог босиљка
- 730 г пасираног парадајза (конзерва)
- 425 г парадајз соса (конзерва)
- 1 кашичица шећера
- Рендани пармезан и сецкани свежи першун или босиљак (опционо, за посипање)
Припрема:
Припремите месо
Загрејте маслиново уље у дубокој шерпи. Додајте млевено месо, посолите и побиберите. Пржите око 5 минута, мешајући и разбијајући грудвице. По жељи уклоните вишак масноће, мада она даје додатну пуноћу укусу.
Додајте поврће
Убаците сецкан лук и пржите 4–5 минута док не омекша и постане стакласт. Додајте бели лук и мешајте још 30 секунди, док не замирише.
Зачините и додајте парадајз
Умешајте парадајз пире и пржите 1 минут да развије арому. Додајте оригано и босиљак, затим сипајте пасирани парадајз и парадајз сос. Умешајте шећер да ублажи киселост.
Крчкајте сос
Смањите температуру на ниску. Покријте делимично и оставите да се лагано крчка 25–30 минута, повремено мешајући. Када се згусне и постане богатог укуса, пробајте и додајте још соли, бибера или шећера по потреби.
Сервирање
Скувајте шпагете или другу тестенину по избору. Прелијте их топлим сосом и поспите ренданим пармезаном и свежим биљем.
Пријатно!