Освежавајући киселкасти укус јабука у савршеном балансу са мирисом цимета даје овом колачу посебну чар
Рецепт за најсочнију и најукуснију лењу питу са јабукама – тајна је један посебан састојак који се додаје у фил!
Ако тражите десерт који је једноставан, укусан и подсећа на детињство, лења пита с јабукама је прави избор. Овај класик домаће кухиње спаја сочан, ароматичан фил од јабука и цимета са прхким тестом које се топи у устима. Идеалан је за тренутке када желите нешто слатко, а немате много времена за припрему, преноси данас.рс.
Освежавајући киселкасти укус јабука у савршеном балансу са мирисом цимета даје овом колачу посебну чар. Упркос богатом укусу, није превише сладак, што га чини савршеним избором за све прилике.
Замислите лењу питу уз шољицу топле кафе – савршено за поподневни предах после напорног дана или када желите да обрадујете госте. И што је најбоље, припрема је брза и лака.
Ево како да овај омиљени десерт направите сами код куће:
Састојци:
За тесто:
– 200 г брашна
– 100 г шећера
– 100 г путера (може и маргарин или маст), омекшалог
– 1 јаје
– 1 прашак за пециво
– 1/2 кашичице ванилин шећера (опционо)
За фил:
– 4-5 средњих јабука
– 2-3 кашике шећера (по укусу)
– 1 кашичица цимета у праху
– 1 кашика брашна или гриза (да се фил не разлива)
– 1 кашика џема од кајсија или мармеладе од шипка
За премазивање:
1 јаје
Припрема:
Ољуштите и исеците јабуке на танке кришке или их изрендајте – по жељи. Ставите их у посуду, додајте шећер, цимет и брашно, као и џем и добро измешајте да се све сједини. Оставите да одстоји док припремате тесто.
У великој посуди помешајте брашно, шећер, прашак за пециво и ванилин шећер (ако користите). Додајте омекшали путер и јаје. Месите док не добијете глатко и мекано тесто. Ако је тесто превише суво, додајте мало млека или воде по потреби.
Поделите тесто на два дела. Разваљајте један део на побрашњеној површини и ставите га у подмазан плех (пречника око 24 цм) или плех обложен папиром за печење. Равномерно распоредите фил од јабука преко теста у плеху. Разваљајте други део теста и ставите га преко фила од јабука. Ако желите, од горње коре можете направити мрежасти слој тако што ћете тесто исећи на тракице и унакрсно их распоредити преко фила. Премажите горњи слој теста умућеним јајетом за лепу златну боју.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 30-40 минута, или док лења пита са јабукама не добије златносмеђу боју и тесто се скроз не испече.
Оставите лењу питу са јабукама да се охлади пре него што је исечете. Можете је посути шећером у праху или сервирати уз куглу сладоледа ако желите и уживање може да почне!
Пријатно и јавите нам како вам се допао рецепт!
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ