Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕ БАЦАЈТЕ НЕГО СПАСАВАЈТЕ! Уз ТРИК НАШИХ БАКА “несрећно” јело можете претворити у праву гастрономску победу

Мали кулинарски трикови које су знале и наше баке

1750496935_95dff90ab95838fb16bebbf22f6d6032c6f702f6.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свакој домаћици, чак и најискуснијој, може да се омакне — рука је “побегла” и јело је постало сланије него што је требало. Посебно код младих кувара, ова грешка уме да унесе панику, па неки у тренутку очајања цео ручак заврше – у кеси за смеће.

Добра вест је да постоје проверени начини да се убрза срце, али не и ручак. Ево како да решите проблем пресољеног јела без драме.

1. Поврће као природни апсорбент соли
Ако сте претерали са сољу у чорби, паприкашу или неком другом јелу које има доста течности, убаците унутра цели лук, ољуштен кромпир или шаргарепу. Ово поврће ће упити део соли и ублажити укус. Након кувања, једноставно их извадите.

 2. Разблаживање водом или блажим темељцем
Још један ефикасан трик јесте да у јело додате мало воде или несланог бујона. Ако се тиме промени густина, нема разлога за бригу – можете додати мало скроба, густина или направити бешамел сос да вратите текстуру.

3. Јабука као тајни савезник
Овај метод потиче из народне кухиње: уколико сте претерали са сољу, у јело ставите олуштену јабуку. Она ће, попут сунђера, покупити вишак соли. Пред крај припреме јабуку уклоните – и баците.

 4. Киселине које балансирају укус
Мало винског сирћета, лимуновог сока или чак белог вина може уравнотежити пресољеност. Ове киселине делују као природни регулатори укуса, а исти трик важи и ако је јело превише љуто.

5. Павлака за кување као неутрализатор
Када је у питању пресољен сос – било да је од парадајза, печурака или павлаке – додатак неутралне павлаке за кување може омекшати укусе. Не само да ће ублажити со, већ ће сос учинити кремастим и богатијим.

Кулинарске незгоде се дешавају свима. Важно је да знате да постоје једноставна решења и да уз мало сналажљивости можете претворити “несрећно” јело у праву гастрономску победу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas