Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам грешака због којих колачи не успевају увек: Да ли отварате рерну за време печења?

Да ли вам се дешавало одустајете од прављења колача или торти, зато што вам не успевају?

1672243653_shutterstock_1328062442.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Више не морате да бринете о томе јер у наставку текста можете да прочитате које су то честе грешке које домаћице праве, а због којих посластице не успевају. Сада ћете успети да направите колаче и торте толико укусне да ће вас сви хвалити.

Уместо прашка за пециво користите соду бикарбону и обрнуто

Прашак за пециво направљен је од соде бикарбоне, али њихова структура и текстура је сасвим различита, као и учинак који имају у појединим рецептима. Сода бикарбона производи угљен диоксид када је помешана с киселим састојцима попут чоколаде, јогурта, киселог млека или сирћета, док прашак за пециво производи угљен диоксид када се помеша с водом. Зато поведите рачуна како је назначено у припреми и користите прави састојак.

Прочитајте још: Како исећи ананас? Једноставан ТРИК који олакшава живот (ВИДЕО)

Не узбегавајте да просејете суве састојке

Када у смесу додајте брашно, прашак за пециво или било који други суви састојак обавезно га просејте. Овај је корак важан јер просејавањем уклањамо могуће грудвице у тесту, док нпр. просејавање прашка за пециво осигурава да се на површини колача не стварају рупице.

Не отварајте рерну за време печења

Отварањем рерне долази до пуштања топлоте, које узрокује пропаст колача. То се догађа јер смеса у средини остаје свежа и потребно јој је тачно назначено време да се цела претвори у жељену текстуру, а отварањем рерне долази до испуштања топлог ваздуха и онда смеса пада. Ово правило посебно се односи на колаче и бисквите без брашна.

Предуго мешате тесто

Ако користите миксер како би сјединили састојке, водите рачуна да не претерате. Превише умућено тесто ће створити мехуриће ваздуха и након печења ће патишпањ или кора спласнути. Правило је да шећер и маслац трпе снажно мућење, док друге састојке треба промешати ручно.

Прочитајте још: САЧУВАЈТЕ СИТНИМ КОЛАЧИМА СВЕЖИНУ: Једноставним корацима учинићете да ваше омиљене посластице дуже остану свеже

Заборављате да протресете калуп

Када излијете смесу у калуп обавезно је протресите како би се поравнала. Многи избегавају овај корак, а последица је површина колача која је није равна. Овај савет је вредан јер када то урадите решићете се мехурића ваздуха који спречавају да колач спласне или остане са рупом у средини.

Беланца нагло додајете у смесу

Грешка коју многи праве у настојању да што пре заврше с припремом колача јесте нагло додавање умућених беланаца у смесу.  Наиме, на овај начин беланца постају воденаста, губе пенасту структуру, због чега тесто након печења у средини остаје влажно и свеже. Беланца треба у смесу додавати кашиком мало-помало на самом почетку и потом нежно умешати остатак.

Предуго остављате жуманца и шећер без мућења

Бројни рецепти, посебно за торте или колаче, започињу мућењем жуманаца са шећером, али ово није тако једноставан корак, јер на самом старту можете да направите грешку која ће касније упропастити посластицу. Када умутите ова два састојка одмах додајте следеће, јер ако предуго оставите смесу, шећер ће се везати за жуманца и створити кристале које је касније тешко умутити, а ни преостали састојци се неће лепо везати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas