Сви се ми нађемо у ситуацији да имамо вишак воћа, поврћа или меса. Понекад купујемо или беремо из наше баште поврће и воће и да би га сачували од пропадања замрзавамо
Ево основног упуства и правила како се шта замрзава, колико дуго сме стајати у замрзивачу и шта се обично не замрзава.
Прочитајте још: Како да одаберете најукусније БРЕСКВЕ? Обратите пажњу на боју
Да Вам намирнице не би се осећале на замрзивач редовно га чистите, дезинфикујте сирћетом, Ја често ставим у замртзивач корице наранџе и лимуна исецђеног. Кад купите кафу убаците празну кесу у замрзивач.. Па да кренемо...
КАКО ПРАВИЛНО ЗАМРЗНУТИ БОРАНИЈУ
Најбоље је замрзнути оловку боранију жуту или зелену. Опрати очистити и исећу на пола. Ја сам додала и на колутове шаргарепу. Барити 5 минута па је пребацити у хладну воду још 5 минута. Извадити на крбу да се просуши и охлади. Спаковати у кесе и по могућству наапарату извући ваздух намирнице се боље чува.
ОСТАЛО ПОВРЋЕ:
БРОКОЛИ, КАРФИОЛ КЕЉ: добро опрати под водом од прљавштине и инсеката који се завуку. покидати цетове и бланширати 2 мин.
ПАПРИКА се не мора бланширати али се печена замрзава нељуштрена
ЦЕЛЕР ПАШКНАТ 2 минута бланширања
ТИКВИЦА 2 минута
ПЛАВИ ПАТЛИДЖАН опрати исећи на колутове 2 цм потопити у слану воду 5 мин. па бланширати 4 -5 минута
НЕ ЗАМРЗАВАТИ краставац.зелену салату, празилук , кромпир ротквице
ОСНОВНО ПРАВИЛО ЗА СВЕ ПОВРЋЕ: после бланширања ставити толико у хладну воду колико дуго се бланшира
Прочитајте још: Рецепт из БАКИНЕ КУХИЊЕ: Направите САРМЕ у неколико корака (ФОТО/ВИДЕО)
МЕСО:
ПИЛЕТИНА: у замрзивачу чувати у комадима4-5 месеци, цело пиле до 12 месеци СВУЊЕТИНА: чувати 4-6 месеци печење до 12 мисеци ИЗНУТРИЦА: ковасица, џигерица, виршле 1-2 месеца МЛЕВЕНО МЕСО: чувати 2-3 месеца ЈАГЊЕТИНА: 9 месеци ГОВЕДИНА чувати у замрзивачу до 12 месеци ВОЋЕ:најбоље паковати воће у кришкам, и очишћено од петељки.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ