Можда нису сви упознати са декантером или зашто бисте га користили. Кратак одговор је да додавање мало ваздуха може направити упечатљиву разлику у укусу вашег вина
Декантирање вина је уметност лаганог сипања вина из оригиналне боце у стаклену посуду или декантер. Ми то називамо „уметношћу“ јер то треба да урадите без ометања седимента на дну — што је лакше рећи него учинити. Декантери често имају врат који се лако сипа и долазе у свим облицима и величинама.
Прочитајте још: Како одабрати најбоље ВИНО ЗА КУВАЊЕ? Тајна је у томе да купујете вино са овим карактеристикама
Важно је напоменути да декантер није исто што и бокал. Иако ће обе посуде за вино импресионирати ваше госте, оне имају различите намене. Стаклени декантери су дизајнирани да олакшају процес аерације. Бокали су једноставно намењене за бољу презентацију и лакоћу послуживања вашег вина.
Зашто се вина декантирају?
Декантирање има бројне предности, укључујући одвајање седимента од течности. Ово је посебно корисно за црвена вина, која имају највише талога. Декантирање такође побољшава укус вина излажући га свежем ваздуху и омогућавајући му да дише. Вина проводе доста времена у боци без излагања кисеонику. Аерација проширује све успаване ароме и укусе у вашем вину тако што ослобађа нагомилане гасове и омекшава танине. Али имајте на уму да превише кисеоника може уништити добро вино. Увек морате ограничити излагање остатака ваздуху и држати га на хладном.
Како правилно декантирати своја вина
Претакање вина, иако није тешко, захтева мало времена и стрпљења. Да бисте били сигурни да то радите исправно, пратите овај водич: Почните тако што ћете флашу оставити усправно најмање 24 сата пре декантирања, посебно ако своја вина складиштите хоризонтално. Уверите се да се сав седимент слегне на дно боце пре него што је отворите.
Отворите боцу. Полако нагните боцу према декантеру. Увек држите дно боце ниско да талог не би стигао до врата и избегавајте ометање седимента и мућкање. Сипајте вино у декантер полако али постојано. Ако талог почне да долази до врха, престаните да сипате и нагните боцу усправно да се поново слегне.
Вино можете декантирати неколико сати пре него што планирате да га попијете. Међутим, имајте на уму да свако вино има различита времена декантирања. Иако постоји мали ризик да ваше вино оксидира, водите рачуна да га не држите сатима у декантеру пре конзумирања.
Колико дуго треба да декантирате своја вина?
Као што је раније речено, црвене бербе би могле имати бољи укус ако се отарасите њиховог талога, док би млађа вина могла имати користи од тога да се мало изгладе пре него што дођу до ваших непца. Међутим, морате тачно да знате колико дуго да проветрите своја вина за оптималне резултате.
Црвена вина
Црвеним винима може бити потребно између 20 минута и два сата да достигну свој пуни потенцијал приликом декантирања. Лаганим црвеним винима ће бити потребно само 20 до 30 минута.
Бела и розе вина
Већина белих вина и розеа заправо не треба да се декантирају. Али, ако се ваше вино смањи у ароми, декантирање ће помоћи. Ако ваше вино мирише чудно када га отворите, то је вероватно због редукције. Ово је уобичајена појава када су ароматична једињења предуго остала без кисеоника.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ