· · Коментари: 0

Зашто и када декантирамо ВИНА? Ово су кораци како да то урадите правилно!

Можда нису сви упознати са декантером или зашто бисте га користили. Кратак одговор је да додавање мало ваздуха може направити упечатљиву разлику у укусу вашег вина

1653119173_isabel-perez-_3d630XL-NQ-unsplash.jpg
Фото: Унсплаш

Декантирање вина је уметност лаганог сипања вина из оригиналне боце у стаклену посуду или декантер. Ми то називамо „уметношћу“ јер то треба да урадите без ометања седимента на дну — што је лакше рећи него учинити. Декантери често имају врат који се лако сипа и долазе у свим облицима и величинама.

Прочитајте још: Како одабрати најбоље ВИНО ЗА КУВАЊЕ? Тајна је у томе да купујете вино са овим карактеристикама

Важно је напоменути да декантер није исто што и бокал. Иако ће обе посуде за вино импресионирати ваше госте, оне имају различите намене. Стаклени декантери су дизајнирани да олакшају процес аерације. Бокали су једноставно намењене за бољу презентацију и лакоћу послуживања вашег вина.

Зашто се вина декантирају?

Декантирање има бројне предности, укључујући одвајање седимента од течности. Ово је посебно корисно за црвена вина, која имају највише талога. Декантирање такође побољшава укус вина излажући га свежем ваздуху и омогућавајући му да дише. Вина проводе доста времена у боци без излагања кисеонику. Аерација проширује све успаване ароме и укусе у вашем вину тако што ослобађа нагомилане гасове и омекшава танине. Али имајте на уму да превише кисеоника може уништити добро вино. Увек морате ограничити излагање остатака ваздуху и држати га на хладном.

Како правилно декантирати своја вина

Претакање вина, иако није тешко, захтева мало времена и стрпљења. Да бисте били сигурни да то радите исправно, пратите овај водич: Почните тако што ћете флашу оставити усправно најмање 24 сата пре декантирања, посебно ако своја вина складиштите хоризонтално. Уверите се да се сав седимент слегне на дно боце пре него што је отворите.
Отворите боцу. Полако нагните боцу према декантеру. Увек држите дно боце ниско да талог не би стигао до врата и избегавајте ометање седимента и мућкање. Сипајте вино у декантер полако али постојано. Ако талог почне да долази до врха, престаните да сипате и нагните боцу усправно да се поново слегне.

Вино можете декантирати неколико сати пре него што планирате да га попијете. Међутим, имајте на уму да свако вино има различита времена декантирања. Иако постоји мали ризик да ваше вино оксидира, водите рачуна да га не држите сатима у декантеру пре конзумирања.

Колико дуго треба да декантирате своја вина?

Као што је раније речено, црвене бербе би могле имати бољи укус ако се отарасите њиховог талога, док би млађа вина могла имати користи од тога да се мало изгладе пре него што дођу до ваших непца. Међутим, морате тачно да знате колико дуго да проветрите своја вина за оптималне резултате.

Црвена вина

Црвеним винима може бити потребно између 20 минута и два сата да достигну свој пуни потенцијал приликом декантирања. Лаганим црвеним винима ће бити потребно само 20 до 30 минута. 

Бела и розе вина

Већина белих вина и розеа заправо не треба да се декантирају. Али, ако се ваше вино смањи у ароми, декантирање ће помоћи. Ако ваше вино мирише чудно када га отворите, то је вероватно због редукције. Ово је уобичајена појава када су ароматична једињења предуго остала без кисеоника.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.