Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Афродитино острво сунца: Плаже и антички локалитети Кипра (ФОТО)

Аја Напа је од маленог рибарског места постала најпосећенија дестинација и често је пореде се Ибицом, а у Лефкари је био и Леонардо да Винчи, који је мотиве овдашњег веза осликао на својој чувеној "Тајној вечери"

1668518577_Foto-Profimedia-Kipar.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

На тромеђи Европе, Азије и Африке, са чак 340 сунчаних дана годишње, пријатном климом и сезоном купања у мору свих нијанси плаве боје, која траје од марта до децембра, Кипар је одредиште којем хрле милиони намерника из целог света.

Прелепе плаже од Аја Напе на југоистоку острва, преко Ларнаке и Лимасола до Пафоса на западу, пешчане или камените, са могућношћу за најразличитије морске активности - рај су за туристе. А, чак 57 најпознатијих плажа на овом потезу, "окићено" је "Плавом заставицом" која гарантује изузетно чисту воду.

Фото: Ј. Матијевић, З. Шкрбић, Министарство туризма Кипра

Позната по бескрајним пешчаним плажама и нетакнутој природи, Аја Напа је најпознатија дестинација на Кипру, коју често пореде се Ибицом. Од маленог рибарског места са двестотинак становника, од 1974, постала је најпосећеније место острва. Најпознатија плажа је у ували Ниси, али ништа мање популарне нису ни Конос, Протарас, Паралимни, Грисиан Беј... За оне жељне различитих активности и истраживаче културно-историјских знаменитости, ту су манастир "Аја Напа" на централном градском тргу, марина, "Мост љубави", морске пећине "Палатиа" као и Национални парк "Капе Греко" са истоименим ртом, званично најисточнијом тачком Европске уније. Ово одредиште је популарно међу љубитељима чисте природе, пешачења, бициклизма, планинарења и роњења. Ту је и својеврсна атракција "Музеј подводних скулптура", дело скулптора, еколога и фотографа Џејсона де Каиреса Тејлора. Његова дела су заправо вештачки гребени различитих облика који помажу обнављање подводног живота. На дубини од осам до 10 метара, налазе се 93 уметничка дела израђена од комбинације морског висококвалитетног нерђајућег челика и пе-ха неутралног бетона. Осим што су направљене да привуку различите облике морског живота, скулптуре у кристално чистом мору су и "мамац" за поклонике роњења и роњења на дах.

Ларнака, а нарочито Лимасол, непрестано се шире. Лимасол је други по величини град на острву, са многобројним хотелима, трговачким центрима, занатским радњама, дискотекама, бузуки баровима, али и лука у коју свакодневно упловљавају крузери. Град је "подељен" на стари део са шармантним, патином "украшеним" старим кућама, али и нови у којем ничу солитери "небу под облаке". Врви од туриста, али у њему живи и много странаца, највише Руса.

Фото: Ј. Матијевић, З. Шкрбић, Министарство туризма Кипра

И ЛЕТОВАЛИШТЕ И ЗИМСКО СКИЈАЛИШТЕ

Пафос, на југозападу Кипра, прва је престоница овог острва, а данас је живописна лука са препознатљивом средњовековном тврђавом. Међу туристима, популаран је за тзв. породични одмор. У његовој близини, у области Петра ту Ромиу, налази се једно од најпопуларнијих места на овом острву – стена поред које је из пене таласа изронила Афродита, богиња лепоте и плодности. Да је тако, кипарски Грци имају и значајног сведока – Хомера. Због ове легенде, Кипар често називају и Афродитино острво.

Фото Ј. Матијевић, З. Шкрбић, Министарство туризма Кипра

Али, Кипар нису само плаже и купање. Како је на граници Истока и Запада, ово треће по величини острво у Средоземном мору вековима је било мета освајача који су оставили многобројне културно-историјске споменике: античке археолошке локалитете, дивне грчке храмове и насеља чије су палате биле украшене прелепим мозаицима, римска позоришта, манастире, венецијанске тврђаве, готске цркве, Археолошки парк са античким краљевским гробницама у Пафосу који је на листи Унескове светске баштине... Зато и не чуди што је Кипар и зими занимљив туристима.

Планина Тродос чији је највиши врх 1.951 метар над морем, кипарска је "Света гора", у чијим се обронцима и шумама обраслим кедром и боровима, налазе десетине цркава и манастира. Чак 10 прелепих византијских цркава је под заштитом Унеска, а међу њима најпознатији је храм Агиос Јоанис Лампадистис у селу Калопанајотис. Ипак, највећа, најбогатија и најзначајнија светиња кипарских Грка је манастир Кикос, основан 1100. године, а посвећен Богородици. У њему је осим чувене иконе и велики музеј богат многобројним, изузетно вредним реликвијама и честицама светаца. Недалеко од манастира, на брду Трони планине Тродос је и капелица са Богородичиним троном, али и за кипарске Грке, још једно свето место – гроб архиепископа Макариоса, првог председника независне Републике Кипар.

На овој планини, планинарима и љубитељима пешачких и изазовних бициклистичких тура су и бројне стазе уз подразумевајућу посету водопадима Калидонио и Миломери. Тешко је у то поверовати, али Тродос је, од јануара до априла, и велико скијалиште! На њему је изграђен један зимски центар са четири ски-стазе и осам алпских скијашких стаза.

Богат флором и фауном, али и многим ендемским врстама, Кипар је занимљив и љубитељима нетакнуте природе, нарочито од новембра до априла када природа просто буја, после летњих врелина и суша. С јесени сазревају нар, гуава, манго и киви, а зими поморанџе, банане, лимун и мандарине, па туристи посећују и плантаже на којима се узгајају. Виногради и винарије са чувеним кипарским вином су, чини се, на сваком кораку. Недалеко од Пафоса је и плажа Ларас где се легу корњаче Caretta Caretta и зелена корњача "акамас".

Посебна чар Кипра су и многобројна, живописна села у његовој унутрашњости. Чаробна, са кућама подигнутим од камена, изгледају бајковито. Туристи последњих година просто хрле у њих, жељни посебног одмора и уживања у националној кухињи и старим занатима кипарских Грка. Села Вуни, Трахони, Ипсонас, Омодос и Лефкара, позната су по везу, изради чипки и филиграну. Године 1481. Лефкару је посетио и Леонардо да Винчи, а мотиве овдашњег веза осликао је на својој чувеној "Тајној вечери". Када је реч о познатима, село Скарини поноси се посетом Новака Ђоковића.

Мозаик и разгледнице Кипра могле би још дуго да се слажу и ниједна не би била иста, али то су све чари Афродитиног острва, које посетилац заувек памти и пожели да им се изнова врати.

Међу гостима све више Срба

 

- Апсолутни рекорд, Кипар је достигао 2019. године, када смо, према нашим званичним подацима, угостили 3.976.777 туриста из целог света. Традиционално, највише је било Руса и Британаца. Али, пандемија ковида 19 учинила је своје, а сада рат у Украјини. Ове године, до октобра, имали смо око 85 одсто туриста више у односу на 2019. Драго нам је што је међу њима и све више Срба. Од јануара до децембра 2019. било је 10.536 туриста из Србије, а од маја до августа ове године 11.054. Радује нас тај пораст и Срби, наш братски народ, увек су добродошли на Кипар – каже за "Живот плус" Јоргос Минас из кипарског Министарства туризма.

Одмориште пинк фламингоса

У непосредној близини аеродрома у Ларнаки налази се Слано језеро које је лети исушено, али од новембра почиње да се пуни водом. Тада постаје станиште за многобројне птице селице, а најбројнији међу њима су розе фламингоси. Хиљаде ових птица до пролећа насељавају Слано језеро, а видети их у толиком броју је прелепа ружичаста слика у оку која се дуго памти.

 

 

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas