· · Коментари: 0
ТУГА

Ко је била Исидора Жебељан? Биће упамћена као најмлађи и најпризнатији академик у Србији

Српска истакнута композиторка и академик преминула у 53. години

1601375045_isidora.jpg
Фото: YоуТубе принтсцреен /РТС 3

Исидора Жебељан била је један од најистакнутијих српских савремених композитора музике за позориште и филм.

Прочитајте још: ПРЕМИНУО МИША МАРКОВИЋ (ФОТО)

Компоновала је музику за више од тридесет позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори. Три пута јој је додељена Стеријина награда. Такође је четири пута добила награду Yустат Бијенала позоришног дизајна за најбољу позоришну музику.

Пажњу интернационалне јавности привукла својом опером Зора Д, која је премијерно изведена у Амстердаму 2003, у режији Дејвида Паунтнија и Николе Раб. Добијала је понуде са разних фестивала, мешу којима су:  Венецијанско бијенале, Фестивал у Брегенцу, Фондација Берлинске филхармоније, Аццадемиа Мусицале Цхигиана Сиена, Цитy оф Лондон Фестивал, Универзитет у Кенту, Опера Гелзенкирхен и многи други. Њену музику изводили су, Симфонијски оркестар из Гетеборга, Симфонијски оркестар РАИ Торино, Јаначек Филхармонија, И Солисти Венети, диригенти Пол Данијел, Клаудио Шимоне, Давид Порселајн, Кристоф Попен итд.

Дириговала је на концертима у Лондону и у Амстердаму, а као пијаниста је наступала са Бродски квартетом. Ексклузивни издавач њене музике је Рицорди-Универсал из Милана. Ауторске компакт дискове са њеном музиком објавиле су дискографске куће ЦПО из Немачке, Обое Цлассицс из Лондона, МАСЦОМ рецордс, итд. Студирала је композицију на Факултету музичке уметности у Београду у класи Властимира Трајковића. Од 2002. је професор композиције на истом факултету. 2006. је изабрана за члана САНУ, а 2012. за члана Светске академије уметности и наука (WААС). Радила је на неколико филмских партитура, укључујући и оркестрацију музике Горана Бреговића за филмове Дом за вешање, Аризона Дреам, Подземље, Краљица Марго  и Тхе Серпент’с Кисс. 

Прочитајте још: Преминуо Горан Паскаљевић

Преминула је данас у 53. години. Иза себе је оставила супруга Борислава Чичовачког и сина Петра.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.