· · Коментари: 0
ДУГОВЕЧНОСТ

10 златних принципа дуговечности СЛАВНОГ ЈАПАНСКОГ ЛЕКАРА: Због њега ова нација живе дуже (ВИДЕО)

Могло би се рећи да је доктор Шигеаки Хинохара заслужан за дуговечност Јапанаца, јер су савети овог јапанског лекара у великој мери допринели да његова нација живи здраво и квалитетно.

1616694953_lekar.jpg
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / Фацтс Версе

Преминуо је 18. јула 2017, у 105. години, а у наслеђе читавом свету оставио је вредна сазнања о недокучивој тајни дугог живљења.

Хинохара је помогао и у успостављању медицинских система, захваљујући којима су Јапанци постали један од најдуговечнијих народа на свету. Готово до смрти, доктор Хинохара је радио у болници, лечио пацијенте и предавао студентима на факултетима.

Прочитајте још: Колико дуго смеју да се узимају таблете против болова? Ово је одговор!

1. Енергија долази из тога што се осећамо добро, а не из здраве исхране и пуно спавања

- Сви се сећамо како смо као деца, када смо се забављали, често заборављали да једемо или спавамо. Верујем да можемо задржати тај став и као одрасле особе - најбоље је не умарати тело са превише правила, као што су ручак и спавање, објашњава др Хинохара.

2. Чувајте се гојазности

Доктор Хинохара стално је наглашавао да стоту доживе особе које немају вишак килограма, па зато треба пазити на своју тежину и физичку кондицију. Не треба се оптерећивати исхраном, али ипак треба водити рачуна да се не преједамо. Он је, на пример, за доручак пио кафу, чашу млека и сок од наранџе са кашичицом маслиновог уља. Веровао је да је ово уље одлично за крвне судове и кожу. За ручак је јео млеко и кекс, а често је и прескакао ручак када је био презапослен. За вечеру је јео поврће, рибу и рижу. Двапут неђељно јео је говедину.

Прочитајте још: Стижу алергије и умор, али и витамин Д: Једну ствар морате урадити на ПРОЛЕЋЕ

3. Планирајте унапред

Хинохара је увек имао пун распоред за годину унапред, а чак је и планирао још више у будућност. Тако се, како је рекао, јако радовао Олимпијским играма у Токију 2020. На жалост, није их дожевио, али његов став према животу и плановима говори колики је био оптимиста, што је исто врло важна ставка за дуговечност.

4. Не морате отићи у пензију ако не желите

- Након 65. године почео сам да волонтирам. Предајем и обилазим пацијенте, чак и по 18 сати на дан и уживам у сваком минуту свог посла - говорио је Хинохара. Уколико човек жели још да ради, нека ради. Уколико не жели, нека иде у пензију и посвети се ономе што жели да ради.

Прочитајте још: Шта мислите, колико пута недељено срчани болесници смеју да једу месо

5. Делите знање и вештине са другима

Хинохара је годишње одржавао око 150 предавања. Предавао је свима - од дечице у школи до озбиљних бизнисмена и лекара. Увек је стајао док је говорио, а предавања су му трајала понекад и по 90 минута.

Имао је обичај да каже како га стајање чини снажним.

6. Немојте веровати свему што каже лекар

Доктор Хинохара је сматрао да лекари не могу да излече сваку болест и сваког пацијента. Предлагао је људима да, када им лекар препише терапију или неки преглед, да га питају да ли би то исто препоручио својим ближњима. Уколико би одговор био негативан, зашто се излагати беспотребном стресу и патњи? Веровао је да животиње и музика имају велики утицај у оздрављењу, пуно већи него што то мисли медицина.

Прочитајте још: Направите сами КОПРИВИН МЕД: Уколико имате проблем са мигреном и анемијом, 2 кашике дневно учиниће ЧУДО!

7. Увек користите степенице и носите сами свој пртљаг

Како бисте остали здрави и витални, заборавите на лифт. Увек и свуда идите степеницама и трудите се да носите свој пртљаг са собом. Хинохара је цео живот ишао степеницама и увек по један прескакао. Степенице и ходање су свакодневна вежба за ваше срце и цело тело.

8. Надахњујте се сваки дан, пронађите инспирацију

Читајте, пронађите у књижевности писце који вас надахњују. Тако је чинио и Хинохара. За њега је најинспиративнија била поема Роберта Браунинга "Абт Воглер". Не морате се задржати само на књижевности. Слушајте музику, уживајте у ликовној уметности, шетајте у природи...

Прочитајте још: Ослободите се ПРОЛЕЋНЕ АЛЕРГИЈЕ уз овај укусни напитак пун витамина (РЕЦЕПТ)

9. Бол је мистериозна...

Најефикаснији начин да превладате бол је кроз забаву. Када се дете удари, објаснио је Хинохара, плакаће све док му пажњу не окупира нешто друго. Тада ће заборавити на бол. Тако би требало да раде и одрасли људи.

Бол треба утопити у забави.

Сматрао је да би у болнице требало довести терапијске псе и остале животиње, као и музику која ће помоћи пацијентима да се носе са болом.

10. Не гомилајте материјалне ствари

- Не трошите живот на гомилање материјалног, јер ионако ништа нећете понети са собом кад умрете, једноставан је био Хинохара у последњем од десет златних принципа дуговечности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.