· · Коментари: 0
САВЕТ

15 најчешћих заблуда о ЗДРАВЉУ: Многе ће изненадити сазнање да неки поступци немају никаквог учинка!

Медицинско истаживање бацило је ново светло на храну, мултивитамине, спавање и хладовину.

1623757418_smoothie-3697014_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Студија која је обухватила 4.000 Американаца показала је да многи поступци за очување здравља немају утицај какав им се приписује.

Списак тих навика није кратак.

Ако сте практиковали неку од њих, савет је да је убудуће једноставно избегавате.

Прочитајте још: ПАСУЉ, мало зрно пуно здравља: Како се гаји и због чега га треба редовно јести

Храна с малим садржајем масти

Студије показују да они који се придржавају нискомасне исхране заправо немају мањи ризик да оболе од срчаних болести и канцера од оних који конзумирају храну у којој масноће нису редуковане.

Наравно, не треба занемарити чињеницу да су природне масноће које се налазе у рибљем месу и орашастим плодовима свакако најбоље за људски организам, али ни оне нису гаранција.

Индекс телесне масе

Одређивање индекса телесне масе на основу висине и тежине није најмеродавнији показатељ да сте у доброј форми, јер та процена зависи и од односа масе мишића и масноћа, као и од односа обима струка и кукова.

Фото: Пиксабеј

Избегавање глутена

Нема доказа да глутен изазива невоље са здрављем осим у случајевима када је дијагностикована целијакија, односно глутенска ентеропатија.

Прочитајте још: Цитруси су лоши за срце, али одлични за бубреге! Ево и колико треба да их пијете

Замена обичног млека бадемовим

Шоља бадемовог млека у просеку садржи само око два одсто бадема.

У том случају, природно кравље, козје или овчје млеко много је бољи извор протеина.

Блендирање

Уколико воће и поврће једете само блендирано, то умањује њихов нутритивни значај.

Блендирањем се уништавају дијетална влакна која су кључна за здраву исхрану.

Одбацивање жуманцета

Жуманце не може знатно да утиче на повећање холестерола, тако да, уколико немате проблема с нарушеним масноћама у крви, можете да једете цело јаје, а не само беланце.

Фото: Пиксабеј

Задржавање дана

Кад неко кине или се накашље, а да притом не стави руку на нос или уста, бактерије улазе у ваздух брзином од неколико десетина хиљада метара у секунди.

Зато задржавање даха није метода која може да вас заштити од инфекције.

Претеривање с витамином ц

Витамин ц несумњиво доприноси одбрамбеним механизмима организма, али ако се претера с уносом може да узрокује дијареју, мучнину, вртоглавицу, главобољу, па чак и аритмију.

Максимална дневна доза за одрасле је 2.000 милиграма.

Мултивитамнински препарати

Узимање разних витамина и минерала на своју руку може само да штети.

Прочитајте још: ПЕТ разлога због којих треба ЈЕСТИ РОТКВИЦЕ, посебно ако су ЉУТЕ

Ако постоји потреба за суплементацијом, то би најбоље било да се уради по савету лекара, после урађених анализа које показују дефицит неких витамина и минерала.

Осим тога, доказано је да витамини и минерали из хране имају много већи значај за очување здравља од оних који су синтетисани у неком препарату.

Остатак заблуда о здрављу можете прочитати овде.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.