Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

5 непознатих чињеница о животу у Норвешкој: Ево за шта они користе реч "тексас"

Сваки део света има нешто да понуди, па тако и ова занимљива северна земља.

1611141436_Depositphotos_8344267_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

О Норвешкој је писала наша Исидора Секулић, изражавајући импресије које је доживела путујући овом земљом. Она се дивила историји ове земље, њеном снагом и истрајношћу и вољом њених становника да успеју.

Прочитајте још: Јагма за ВАУЧЕРИМА! Прошла година је била РЕКОРДНА, а ова ће бити СПЕКТАКУЛАРНА!

Норвешка је веома богата нафтом. Из тог разлога у њој постоји државни фонд од билион долара, настао продајом нафте, који се користи за повећање благостања грађана ове земље. Занимљиво је да се у једној години не троши више од 3% ове суме.

Прочитајте још: Путовање кроз боје: Кинсејл - град одличне хране, шаренила и добре џез музике (ФОТО)

Мало људи зна да овој земљи припада архипелаг Свалбард, који се налази на пола пута између Норвешке и Северног пола. Занимљиво је да на овим острвима свако може да живи и ради, без обзира на своје држављанство.

Фото: Депозит

Веровали или не, Норвежани кажу да је нешто „тексас“ када хоће да нагласе да је нешто превише необично и лудо. Они употребљавају ову реч у свакодневном говору још од ’50-их година прошлог века, када су у овој земљи веома били популарни вестерн романи и филмови у којима је Тексас фигурирао као територија на којој нема правила и где се закон врло мало поштује.

Прочитајте још: Руси немају Деда Мраза, већ Божић Бату: Ево где живи и шта ради Дед Мороз!

Стриптиз се у Норвешкој законски третира као уметничка дисциплина. Наиме, апелациони суд је 2006. донео одлуку да извођење стриптиза за паре буде изузето од плаћања ПДВ-а, слично балету, уметничком перформансу или позоришту.

У Норвешкој постоји традиција читања крими романа и гледања серија и филмова истог жанра током ускршњих празника. Ова традиција, под називом „Пåскекрим“, започета је 1923, када су писци Нордал Григ и Нилс Ли издали свој крими роман непосредно пре Ускрса, а рекламирали су га тако што су у новинама објавили оглас са натписом „Воз Берген је опљачкан прошле ноћи“, за који су многи људи мислили да је права вест. То је веома дигло публицитет њиховог романа, који се после тога брзо распродао.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas