· · Коментари: 0
ЗДРАВО МРШАВЉЕЊЕ

Неки од зачина ТОПЕ САЛО на стомаку, а један од њих вам "убија" глад

Улога зачина у нашој исхрани не своди се само на побољшање укуса, они су, такође, врло корисни и када сте на дијети.

1605258389_Depositphotos_14461467_s-2019.jpg
Фото: Депозит

У борби са килограмима и при усвајању здравих навика треба да мислимо на све, а тражећи замену за непожељне намирнице, мало ко се сети зачина. Зачини нам углавном користе да побољшамо укус хране, јер што је дијетална храна мање укусна, мање су шансе да ћемо да успемо да здржимо мотивацију и дисциплину. 

Загревање

Захваљујући свом саставу, сви зачини доносе одређене добробити за наш организам. Реч је о зачинима који подижу температуру тела, поспешују сагоревање масти и убрзавају метаболизам. Тиме помажу у смањивању масних наслага. Наравно, не препоручује се само у време дијете, већ и у свакодневној исхрани. Већина таквих зачина је доступна и код нас, па не морамо да тражимо егзотичне рецепте како бисмо их употребили, јер се одлично уклапају и наша уобичајена јела.

Прочитајте још: Овај ЗАЧИН даје укус сваком јелу: Да ли га користите?

Неки зачини смањују апетит, а повећавају осећај ситости!

Цимет

Овај омиљени божићни зачин заправо је унутрашња кора дрвета из породице ловора, а разликују се две врсте: кинески и цејлонски цимет. Осим што је богат антиоксидансима и делује против инфекција, овај зачин помаже и у регулацији шећера у крви, регулишући производњу инсулина. Такође, смањује апетит и даје ефекат ситости дуже време. 

Прочитајте још: Које ЗАЧИНЕ треба кориситити у ДЕЧИЈОЈ ПРЕХРАНИ? Стручњаци дају саве

Цимет се код нас више користи у колачима, а у Азији у главним јелима

Њиме можете посути зобену кашу, помешати га са свежим сиром или јогуртом. У сланој варијанти цимет можете да користите и у маринади за месо.

Ђумбир

Биљка из породице љиљана, пореклом је из Кине, примарно је позната по благотворном утицају на пробаву и упале, али је јако добар у одржавању телесне тежине. Наиме, ђумбир је одличан природни лек за главне узроке накупљања масних наслага, а то су преједање, мањак вежбања и стрес. 

Прочитајте још: Како да ових ПЕТ ЗАЧИНА узгајате КОД КУЋЕ

Ђумбир ограничава производњу кортизона, хормона који се излучује при хроничном стресу и може да повећа масне наслаге на стомаку

Куркума

Још се назива и индијски шафран, куркума је најпознатији састојак славне мешавине зачина и даје јој карактеристичну жуту боју. Користи се за многе здравствене проблеме, а што је најважније спречава у стварању масних наслага и подстиче ћелије да стварају нове митохондрије које разграђују храну. Ђумбиром можемо посути место пре печења немасне пилети која је често у дијеталним куварима, а може се мешати и са куваним јелима, нпр. паприкаш, сочиво.

Прочитајте још: ОКТОБАРСКИ ДЕТОКС организма: 4 ЧОРБЕ, 6 сокова и 7 ЗАЧИНА

Може да се користи и као напитак кад се помеша са водом или млеком

Кајенски бибер

Овај зачин добија се млевењем кајенске папричице која припада средње љутим папричицама. Као и остали термогени зачини, кајенски папарат смањује апетит, убрзава метаболизам и помаже у губљењу калорија, а за све то заслужан је њен састојак капсаицин. 

Прочитајте још: Јело ће бити УКУСНИЈЕ ако му додате ЗАЧИНЕ на ОВАЈ начин

Црни бибер

Зачин који је најмање егзотичан и најјефтинији са овог списка, иако се угзаја у тропским крајевима, посебно благотворно делује на пробаву, а такође утиче и у сузбијању масних наслага. Чај од црног бибера је одличан производ за губитак килограма. Може да се комбинује са многим јелима, а ако претерате са њим, јелу додајте мало млека или јогурта.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.