· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

ГРЕШКЕ које жене УПОРНО ПРАВЕ током менструалног циклуса

Најбоље би било да се од погрешних навика једноставно одвикнемо.

1615789193_9b005bc2e2e630e9683eee907afbb19c640a97ef.jpg
Фото: Депозит

Тела жена током менструације посебно су осетљива, а неке навике којих се за то време придржавају нису здраве.

Најбоље би било да се од погрешних навика једноставно одвикнемо.

Коришћење тампона и уложака који садрже избељени памук или вештачку свилу

Већина уложака и тампона рађена је од рајона, односно вештачке свиле која је слична полиестеру, и избељеног памука. Такви улошци могу да садрже трагове пестицида, избељивача, диоксина, токсичних вештачких састава због којих може доћи до ремећења плодности и ендокриног састава.

Дугорочним коришћењем таквих тампона и уложака можеш да угрозиш своје здравље, зато постоји боља опција, а то је кориштење органских, неизбељених уложака и тампона.

Недовољно често мењање тампона или уложка

Што дуже носиш тампон или уложак, то више бактерија се нагомилава. На тај начин ствараш погодно окружење за бактерије попут златног стафилокока који узрокује синдром токсичног шока. Препоручљиво је да се уложак и тампон мењају сваких четири до осам сати.

Коришћење мирисних производа

Нико не жели непријатно да мирише, али коришћење производа који у себи садрже вештачке мирисе није добра идеја током менструације. Такви производи могу да иритирају тело, доведу до бактеријских и гљивичних инфекција, пуни су синтетичких хемикалија попут фталата и парабена. Зато је најбоље да улошке, тампоне и купке са вештачким мирисима за време менструације избегаваш.

Тешко је наспавати се уз грчеве, немир и несаницу коју изазивају хормони, али квалитетан сан од седам до девет сати дневно најпотребнији је управо онда када имаш менструацију.

Мањак сна на тело делује стресно и упално па може да поремети ниво хормона и твоје расположење.

 Мешутим, док спаваш, твоје тело има времена да подигне имунолошки систем и опорави се.

Избегавање вежбања

Осим што је одличан начин да се решите стреса и токсина, вежбање такође помаже при ублажавању грчева и побољшању квалитете сна. Чак и када иматш менструацију, препоручује се сваки дан вежбати најмање 30 минута.

Једноставне активности попут ходања, вожње бициклом или пливања помажу да се смањи интензитет менструалних грчева.

Мањак сна, умор и главобоља можда се чине као одлични разлози да сипате шољу кафе или чаја, али кофеин може да доведе до дехидрације и симптома попут главобоље учинити још горима. Смањење уноса кофеина теком менструације помоћи ће ти да ублажиш напетост и несаницу.

Ако неколико дана пре почетка менструације осећаш бол у грудима, покушај да избегнеш кофеин колико је то могуће.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.