· · Коментари: 0
ЗАВИСНОСТ

ОПРЕЗ! Никада дете не прекидајте НАГЛО у току игрице, може се негативно одразити НА ЗДРАВЉЕ

Не смете дете да грубо отргнете из виртуелног света. Ово нарочито важи за тренутак у којем он игра видео-игру и опасно се уживео у своју улогу.

Depositphotos_351240526_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Наука је потврдила да виртуелни свет делује на људски мозак хипнотички, па све што се догоди на екрану убаци човека у стање мировања, у којем се осећа добро, када мозак почиње да производи допамин.

Прочитајте још: Мама из Србије ИЗБАЧЕНА ИЗ ВИБЕР ГРУПЕ након што је упутила ПОРУКУ осталима: Сада добија ПОДРШКУ(ФОТО)

Бол и стрес тада нестају. Али ако се уређај нагло искључи, ниво допамина брзо пада, што негативно утиче на организам, па дете почне да осећа тескобу. Зато је потребно бити мудар у том процесу "прекидања".

Изабел Филоса, француски психолог, осмислила је метод по којем ћете "нежно" ублажити дететову зависност од справица модерног доба. Она саветује да будете стрпљиви и доследни, како позитивни резултати не би изостали.

Тотално искључење је опасно за дете.

За почетак морате да узмете у обзир чињеницу да је ово доба доминације виртуелног и да покушај тоталног искључења из њега није могућ нити препоручљив.Онда се упустите у следећи подухват у тренутку док дете игра видео-игру.

- Уколико желите да пребаците малишанову пажњу са телефона и изведете га из виртуелног света, седите поред њега бар пола минута и питајте га како је - саветује психолог.

Покажите му да сте заинтересовани за игру коју игра и лик у који се унео. Чак и ако буде игнорисао сва ваша питања, немојте да одустанете, него проведите још мало времена поред њега. И наставите да га запиткујете о игри.

Док дете игра разговарајте са њим док му не чујете глас.

Пре или касније чућете му глас, што ће бити знак да се постепено враћа из виртуелног света и примећује ваше присуство. То значи да се и ниво допамина поступно смањује и да успевате да изградите мостове између стварног и ирационалног живота. Потом подсетите дете на то да је време да оконча игру и руча, а онда заврши обавезе које има.

Прочитајте још: Постоји добар РАЗЛОГ! Ако вам дете УСТАЈЕ РАНО - радујте се!

Такав, "мек" повратак у стварност пријаће малишану и неће изазвати контраефекат, у смислу да ће у инат вама још више времена проводити уз видео-игре.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.