Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КУЋНИ САВЕТИ

Ако добијете ОРХИДЕЈЕ, неко вам шаље поруку префињености, љубави и ЛЕПОТЕ: Ево како да их негујете и сачувате

Свака жена за 8.март барем једном је добила или ће тек добити орхидеју у знак љубави и пажње.

1615047460_orhideja.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Цветне орхидеје су још од давнина представљале симбол љубави и лепоте. Узгаја се више од 750 родова орхидеја и преко 30.000 хибрида и сваке године их је све више. Страст за орхидејама је  интензивна код сваке жене, посебно када нега орхидеја крене у правом светлу.

Прочитајте још: Пливачки клуб за особе са инвалидитетом: Најмлађи члан има шест месеци

Савршено светло

Боја листова је је добар показатељ количине светлости коју биљка добија. Здрава орхидеја би требало да има светло зелене, здраве листове...

Осветљење је кључни фактор за развој здравих орхидеја. Директна сунчева светлост може их спалити, док исувише слабо осетљење може успорити или, чак, потпуно зауставити цветање. Идеално место за орхидеје је поред прозора, иза завесе или ролетне.

Прочитајте још: Олга је разговарала са духом МРТВЕ МАЈКЕ, а муж ју је волео до краја живота - Разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА

Боја листова је је добар показатељ количине светлости коју биљка добија. Здрава орхидеја би требало да има светло зелене, здраве листове. Тамно зелено лишће указује да биљка добија недовољно светлости, а жућкасти да га има превише. Најбољи начин да оцените да ли је биљка изложена јаком светлошћу је да јој додирнете листове. Уколико осетите да су значајно топлији од околног ваздуха склоните биљку на место са мањим осветљењем.

У свету орхидеја, температура, светлост и влажност су најважнији фактори. Уколико између те три ставке није постигнут складан однос здрав раст није могућ.

У периоду од маја до септембра обратите пажњу на биљке које се налазе на јужној страни стана или куће. Услед великих температура и јаке сунчеве светлости може доћи до „спаљивања“ тако да не би било наодмет да биљку мало удаљите од прозора, чисто да смањите интензитет светлости.

Цветање орхидеја
Један од највећих разлога због кога се људи заљубљују у собне орхидеје је њен цвет. Свака врста орхидеје има различите захтеве за цветање и код већине комерцијалних сорти су веома једноставни. Пхалаенопсис, Зyгопеталум и Одонтоглоссум захтевају мале промене у темпаратури да би процветале.

Савршена температура

Прочитајте још: Наталија је РУСКИЊА која се са петорицом синова преселила у Србију! Деци на ране ставља чили, а за то постоји ДОБАР РАЗЛОГ! (Фото)

Када је температура висока, орхидеје акумулирају енергију коју ноћу користе. Ове температурне осцилације су неопходне за здраво цветање. Без њих биљка би напредовала, али не би цветала. Идеална дневна температура је 18 до 30 степени Целзијусових.

Хладноћа ће довести до опадања и појаве жутих листова.

У свету орхидеја, температура, светлост и влажност су најважнији фактори. Уколико између те три ставке није постигнут складан однос здрав раст није могућ. Опасни по биљку су висока температура и ниска влажност, или обрнуто, Такође, широко распрострањена заблуда је да тропским орхидејама прија висока температура.

Орхидеје воле влажност

Прочитајте још: Правила за уређење СПАВАЋЕ СОБЕ која доносе љубав и позитивну енергију

Идеална влажност ваздуха је 50% до 70%. Током лета, када су дани топли и суви влажност се може повећати потапањем орхидеја у посуду са водом. Веома је битно да, након потапања, обратите пажњу да на дну саксије у којој се налази орхидеја не остане вода. То може довести до пропадања корена услед превелике количине воде. Ако имате више орхидеја можете их груписати, на рецимо, послужавнику у који сипате воду и камење. Тиме омогућавате да Ваше биљке испаравањем створе микроклиму.

Фото: Pixabay
Орхидеје увек заливајте рано ујутру

аливање или прскање биљака не треба обављати у касним поподневним или вечерњим часовима. Пад температуре на крају дана може да изазове непотребну кондензацију у веома влажним условима што би довело до појаве капљица воде на биљци и труљења.

Прочитајте још: Биће као из часописа: Промените ове ситнице у свом дому

Орхидеје увек заливајте рано ујутру. Pотребно их је заливати једном недељно зими, а два пута лети. Велики значај код заливања има и квалитет воде која се користи за заливања биљака или орошавање. Вода из чесме је хемиски третирана па би требало бити опрезан. Најбоља вода за заливање орхидеја је кишница која пролази кроз ваздух, раствара и апсорбује прашину, полен и остале органске супстанце и на тај начин доприноси бољој исхрани биљке.

Температура воде такође је значајна и требало би да буде слична собној. Превише топла или хладна вода може оштетити биљку.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas