Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МЕНОПАУЗА

Ако размишљате о ХОРМОНСКОЈ терапији знајте да се пије до ОВЕ ГОДИНЕ

Менопауза је природан процес старења репродуктивних органа код жена, али је све више оних које се са губитком менструалног циклуса суочавају раније.

1602350059_Depositphotos_315717132_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Мада су разлози уласка у превремену менопаузу углавном непознати, често се то приписује стресу и нездравом начину живота.

Менопауза је губитак менструације који се код жена обично јавља око 50. године. Рана менопауза може условно да се подели на два појма, на превремену и рану.

Прочитајте још: НЕ ИГНОРИШИТЕ потребу за МОКРЕЊЕМ, озбиљно нарушавате здравље

- Превремена менопауза означава губитак менструације пре 40, а рана између 40. и 45. године. Овај проблем се чешће јавља у породицама у којима су, рецимо, мајка или бака рано ушле у менопаузу - каже др Александра Јевић, ендокринолог.

Исхрана, пушење...
Превремена менопауза може бити генетски условљена, изазвана аутоимуним процесима, али и савремени начин живота, попут физичке неактивности, пушења, лоше навике у исхрани...

Један од знакова је поремећај циклуса (менструације почињу да изостају месец, два, три), затим валунзи, односно напади знојења, врућине, црвенила лица.

Знојење, црвенило лица, депресија, опадање косе...

Жене се жале и на губитак концентрације и пажње, поремећај расположења, од нервозе до симптома депресивности, јавља се сувоћа коже и вагине, губитак жеље за сексом, опадање косе, бол и укоченост зглобова...

Др Јевтић Фото: Приватна архива

Прочитајте још: Мучите муку са ОПАДАЊЕМ КОСЕ? Ово су могући УЗРОЦИ

Последице раног уласка у менопаузу су: убрзан процес атеросклерозе, повишен крвни притисак, ангина пекторис, срчани и мождани удар. Долази до развоја остеопорозе, али и повећан ризик за настанак Алцхајмерове болести и дегенеративних обољења, пре свега, зглобова.

Хормонска терапија?

- Пре него што донесемо одлуку о томе, потребно је проценити да ли је хормонска супституциона терапија безбедна - истиче др Јевтић.

Потребно је узети податке о томе да ли је жена раније лечена од других болести и којих), али и о болестима у породици. Неопходно је урадити и комплетне лабораторијске анализе, ултразвучни преглед...

Прочитајте још: Ово се догађа ТЕЛУ ако НЕ ВОЛИТЕ свој ПОСАО

Мајка у менопаузи?
У почетном периоду, свега 10 до 20 одсто жена има шансу да оствари трудноћу. Због тога је важно да се девојка или жена која рано уђе у менопаузу што пре јави на преглед ендокринологу, а затим и гинекологу - каже др Јевтић.

- Саветује се да жена буде на хормонској терапији до очекиваног периода уласка у менопаузу, до 50. или 51. године, а све време трајања терапије лекар је у обавези да прати стање пацијенткиње која мора да иде на редовне контроле - објањава др Јевтић.

Да ли хормонска терапија изазива рак?

Постоји уверење да хормонска терапија повећава ризик од карцинома дојке. Да ли је такав страх оправдан?

Фото: Депозит

- Нису сви карциноми дојке хормонски зависни. Ако испитивања покажу да естроген не подстиче раст туморских ћелија, онда је безбедно увести хормонску терапију. - објашњава др Јевтић.

Прочитајте још: Ове 3 ЛОШЕ НАВИКЕ вас СПРЕЧАВАЈУ да будете СРЕЋНИ

Веома је важна здрава, уравнотежена исхрана и физичка активност, боравак у природи, пливање, брзо ходање... Саветује се оптималан унос витамина Д3, конзумирање свежег воћа, поврћа, намирница које су богате калцијумом, попут сардина, коштуњавог воћа, млечних производа, семена бундеве, сусама, лана... Наравно, подразумева се прекид пушења и контрола свих других фактора ризика за развој кардиоваскуларних и цереброваскулрних болести - закључује др Јевтић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas