· · Коментари: 0
АЛЕРГИЈЕ

Амброзија гуши, а врхунац достиже ОВОГ датума

Већ годинама у јеку сезоне амброзије концентрације полена и до 30 пута премашују граничне вредности.

1630411863_Alergija-depozit.png
Фото: Депозитфото

За алергичне на "најиритантнију" коровску биљку, почео је најгори период у години: концентрација полена амброзије је на максимуму, и тако ће бити бар наредне три недеље, до половине септембра.

Прочитајте још: Биљке које најбоље ИЗБАЦУЈУ ТОКСИНЕ: Ставите их бокал са водом и ОЧИСТИТЕ ТЕЛО!

Велика концентрација амброзије

Мирјана Митровић, руководилац мониторинга алергеног полена из Агенције за заштиту животне средине, рекла је да је и пре "пика", који почиње око 20. августа и траје до половине септембра, полен амброзије већ прекорачио граничне вредности у ваздуху, и да су многи имали тегобе и пре него што је број зрна полена амброзије у кубном метру ваздуха достигао максимум.

За алергичне на ову коровску биљку, број зрна полена у ваздуху, у значајном броју случајева није најбољи параметар, јер неки имају изражене тегобе и кад се у ваздуху мери тек 10 зрна полена амброзије.

Прочитајте још: Конзумирање ПИСКАВИЦЕ помаже у повећању женског сексуалног нагона, открива истраживање!

Дупло изнад дозвољеног
Још средином августа у кубном метру ваздуха било је и по више од 60 зрна полена амброзије, што је дупло изнад толерантне границе.

Терапија једини избор

Мирјана Митровоћ каже да је у претходним годинама амброзија на дневном нивоу достизала вредности које су биле близу 1.000 поленових зрна па и изнад тога.

Алергичнима док не прегурају сезону цветања амброзије не остаје баш много избора, а то су - терапија антихистаминицима и избегавање излазака напоље у преподневним сатима када овај алергени полен достиже највише вредности. Просторије треба да се проветравају у послеподневним сатима.

Прочитајте још: Ко дневно једе шаку ШЉИВА нема проблема са костима

Алергични на амброзију свакако већ знају да је има мање на планинама изнад 500 метара надморске висине, па ако могу да приуште одмор, боравак на таквим местима свакако би им помогло да преброде ову сезону амброзије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.