Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРАК

Анђелка Јелић упозорава како препознати ТОКСИЧНУ везу, а како се супротставити НАСИЛНИКУ

Једина веза која се не може поправити је пуна презира и насиља.

1613568205_AndjelkaJelicic.png
Фото: Приватна архива
Oglas

У свакој емотивној вези у којој крене по злу, постоји "тачка пуцања", односно оно дешавање, моменат, после ког је немогуће вратити се на старо и наставити здраву, квалитетну везу.

Прочитајте још: Три разлога зашто је ваш ПРВИ ДЕЈТ био и ПОСЛЕДЊИ

Један је супериоран...
Када се један партнер понаша супериорно, други се тихо повлачи. Бешумним изласком из односа, један партнер почиње да игнорише другога, ћути, не одговара на питања, бави се неким другим активностима које му омогућавају бег (гледа телефон, телевизију, напушта заједнички простор). Када се то једном усвоји, веома је тешко рационално разрешити конфликте.

- Универзални деструктори партнерског односа су насиље, константни критицизам, презир, дефанзивност и повлачење. У сваком партнерском односу могу да се појаве неки од наведених облика понашања, а њихова упорност прави трајне последице, уништава приврженост и повезаност - каже Анђелка Јелчић, системски породични психотерапеут..

Однос уништавају презир, критика, повлачење.

Начин на који пар комуницира кроз конфликт, предвиђа успех или неуспех односа.

Презир гризе однос.

Прочитајте још: Три разлога зашто је ваш ПРВИ ДЕЈТ био и ПОСЛЕДЊИ

Већ нарушени односи суочавају се са неким од задатака или стресора споља, па долази до пуцања. Враћање на старо заправо није ни потребно, јер старо и познато не значи и добро и сигурно.

Презир је нешто преко чега нико не може да пређе Фото: Депозит

- Ако узмемо презир као један од рушилаца партнерског односа, можемо да се запитамо да ли је могуће да партнери не примете његово присуство и сопствену одговорност за његову креацију. Презир деформише комуникацију, која почиње да се одвија на малициозан начин. У односу више нема поштовања, он постаје испуњен сарказмом. Партнер коме је упућен презир почиње да се осећа безвредно, јер је реч о директном атаку на његову личност - упозорава психотерапеут.

Прочитајте још: Изглед ПАЛЦА открива какви сте у вези, а ево шта вам ЛИНИЈА ЉУБАВИ показује (ВИДЕО)

Игнорисање кризе може да постоји због различитих разлога: личне проблематике (анксиозност, несигурност, депресија, недостатак финансијске подршке) која онемогућава особи да види излаз и ставља је у ментални кавез; због страхова и несигурности у односу на друге могућности у животу, због погрешних уверења, предрасуда и стигме која се и даље везује за тражење стручне помоћи, укључивања у психотерапију или тражење психијатријске помоћи.

Непоправљива веза
Немогуће је "поправити" везу са насиљем. Последице насиља су увек штетне, преносе се кроз генерације, остављају трагове на свима који су учествовали или му сведочили. Суштински, реч је о било ком чину којим се испољава злоупотреба моћи, контрола, претње, застрашивање.
Када веза постане токсично место поправља се ...

- Када се веза трансформише у токсично место долази до поремећаја у комуникацији, која разара емоционалну повезаност, осећање поверења, заштићености. Када су присутни омаловажавање, вређање, пребацивање, стварање осећаја кривице. Однос губи приоритет и постаје несигурно место за оба партнера. У оваквим ситуацијама, комуникација је поље које је потребно лечити - каже психотерапеут.

Прочитајте још: Мушкарци пошаљу 15 ПОРУКА дами која им се свиђа. Шта мислите, колико порука напишу ЖЕНЕ?

Шта још "трује" везу?

Свако заслужује љубав, али мора да ради на себи и односу са партнером.

- Манипулације у циљу досезања искључиво личних добити, импулсивност, неспособност сагледавања туђих осећања и потреба, себичност, стално тражење пажње, критицизам, избегавање личне одговорности, могу бити последица одређених психичких болести, укључујући и поремећаје личности. С обзиром на то да је свест о сопственом утицају на друге веома лимитирана, особе са капацитетом да унесу "отров" у емоционалну везу, заправо нису свесне сопствене токсичности. То не значи да ове особе не заслужују да имају партнерски однос. Уз адекватну стручну помоћ, могу начинити значајне помаке у свим аспектима емоционалног живота и односа са другим људима - закључује Јелчић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas