· · Коментари: 0
СЕЋАЊА

Анђео који је ујединио Балкан: Тоше Проески би данас напунио 40. година (ВИДЕО)

Данас би напунио 40. година

1611584091_tose.jpg
Фото: YоуТубе принтсцреен / Хит Рецордс Оффициал

Тодор Тоше Проески неописиви музички таленат, хуманиста и пре свега велики човек, да је жив данас би прославио свој 40. рођендан. 

Прочитајте још: "Моја Милена...": Први пут се огласила мајка Милене Радуловић (ФОТО)

Рођен је 25. јануара у Прилепу у Македонији, у срцима свих упамћен као “Балкански анђео”, изгубио је живот 16. октобра у саобраћајној несрећи код Нове Градишке, у Хрватској, остављајући све у неверици и неизрецивој туги. Тоше је певањем почео да се бави још као десетогодишњак, а својом изузетном бојом гласа коју је пратила јака емоција, олако се изборио за статус миљеника свих простора бивше Југославије.

Упоредо са музичким образовањем, професионалну каријеру Тоше је започео као 16-огодишњак, на музичкој манифестацији “Мелфест”, на којој је победу однео нумером “Yестердаy” групе “Тхе Беатлес”. Две године касније објавио је и свој први албум “Негде у ноћи”, а одмах потом, у лето исте године, одржао и свој први солистички концерт.Српску публику млади певач освојио је песмом “Чија си”, којом је победио на фестивалу Беовизија 2003. године, а врло брзо је својим анђеоским гласом опчинио и суседне државе, Хрватску, Босну и Херцеговину и Словенију. Готово свака његова песма је олако проналазила пут до срца публике, а хитови као што су “Тајно моја”, “Срце није камен”, “Лагала нас мала”, “Пратим те”, и многи други, и данас, несмањеним интензитетом, преносе емоције које је Тоше имао у изобиљу и тако радо делио са својом публиком.

Иако је вртоглавом брзином достигао популарност за коју многи раде годинама, Тоше је остао скроман и несебичан момак који је на свој вансеријски таленат гледао као на дар који он треба да поклања другима. Своју посвећеност другима доказивао је изнова и изнова кроз свој хуманитарни рад, а био је проглашен и амбасадором УНИЦЕФ-а, те је управо његова песма “Тхис Wорлд” 2004. године постала химна ове хуманитарне организације.

Важио је за “златног дечака”, “балканског славуја”, момка са анђеоским ликом и гласом, један од највољенијих, ако не и највољенији певач са југословенских простора који својом појавом није могао да изазове нити иједну лошу емоцију. Своју љубав обожаваоци су му исказивали на најразличитије начине, али најчешће тако што су га констатно обасипали медведићима и другим плишаним играчкама, те је у свом породичном дому у Крушеву имао посебну собу само за њих, и због чега је његова кућа постала својеврсна туристичка атракција.Блистав живот “Балканског анђела” угасио се на трагичан начин, 17. октобра 2007. године, у саобраћајној несрећи, у Хрватској. Тоше, који је у том моменту спавао на месту сувозача, погинуо је на лицу места, док су возач Георгиј Георгијевски и његова тадашња менаџерка Љиљана Петровић теже и лакше повређени.

Прочитајте још: Славица Ћуктераш проговорила о мајчинству: "То не може да те испуни 100 посто"

Тоше Проески сахрањен је у његовом родном Крушеву уз највише државне почасти, а на вечни починак испратиле су га десетине хиљада људи. Постхумно је проглашен почасним грађанином Македоније.Чак и после више од шест година након што је Тоше прерано оставио свет за собом, боли чињеница да га више нема, а сећање на његов глас и лик не бледи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.