Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
1. април

"Априлилили" Данас је Дан шала, али да ли сте знали шта се крије иза овог датума?

Светски Дан шале, 1. април обележава се већ деценијама уз неизбежно “Априлилили”, али је његово порекло прилично мистично.

1617260665_Depositphotos_351166668_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Јасно је да су људи од вајкада волели да се насмеју и добро забаве, нарочито на туђ рачун, али је могуће да овај, данас потпуно комерцијализован празник, има и друго, дубље значење.

Иако сви знамо да је 1. април међународни дан шале, о самом празнику заправо се врло мало зна. Необичан обичај збијања шала распрострањен је по Европи, САД, Индији, али његово порекло није сасвим расветљено.

Прочитајте још: Одговор ће вас изненадити: Да ли знате због чега британска краљевска породица нема презиме?

Најранија повезаност између 1. априла и прављења смицалица јавља се у Чосеровим Кантерберијским причама из 1392. године. 

Ипак, постоје индиције да је реч о много старијем празнику.

Обичај који људи имају још из библијских времена?

Неки историчари верују да обележавање 1. априла датира још из библијских дана. Према чланку из једних енглеских новина објављеном 1789. године, управо тог датума је Ноје први пут послао голубицу у потрази за копном и то, како се показало, прерано. Да се то догодило БАШ 1. АПРИЛА пише и у Хебрејским списима као и у 71. сури Курана.

Још једно религијско тумачење овог датума тврди да је баш на данашњи дан Понтије Пилат послао Исуса до Ирода и назад. Како је у питању био узалудан посао/смицалица неки верују да је то порекло Дана шале.

Постоје мишљења да корени празника досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи житељи умели да се добро забављају смишљајући различите шале.

“Дан свих луда”

Много векова касније, Дан шале проналазимо код Европљана. По једној теорији, та традиција је почела са реформом календара у Француској средином 16. века. Тада је Нова година, која се дочекивала уз мале поклоне пријатељима и породици, са првог априла померена на први јануар. Израз “априлска луда” приписиван је онима који су празник и даље прослављали 1. априла.

Прочитајте још: РОЗЕ су некада носили мушкарци, а ПЛАВА је била резервисана за жене: Ево када је све почело да се мења

Многи верују да се својеврсни “народни празник” појавио крајем средњег века у Европи као “Дан свих луда”, који је био општенародно весеље. 

Други кажу да се обичај појавио у 16. веку у Француској, негде око 1564. године. За оног ко је насамарен у овој земљи кажу да је добио “априлску рибу”. Енглези пак, мисле да је дан шале преузет са Истока, а 1. април зову “Даном свих глупака”.

Како било, у једном се сви слажу – смех од вајкада служи као добра терапија и никоме неће нашкодити ако се опусти и насмеје. Макар и на свој рачун! 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas