Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЧУДА

Архангел Михаило му је рекао: Гурни мач у камен! Легенда о АРТУРУ уопште се није догодила у Енглеској!

Артур је, по легенди, постао британски краљ тако што је успео да извади мач из камена - чувени екскалибур. Да, то је легенда, али мач у камену заиста постоји, али у Италији.

1616576078_arturToskana.PNG
Фото: Instagram/ screenshot abbazia_san_galgano
Oglas

На брду Монтесјепи у Тоскани налази се капела, а у капели - мач у камену, који је ту, по легенди, оставио Галгано Гвидоти, познатији као Сан Галгано. Још нико није успео да га одвоји од стене, и постоји предање како је у њу доспео.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

"Кривац" је Галгано Гвидоти, познатији као Сан Галгано (1148-1181), католички светац из Тоскане рођен у Кјуздину (округ Сијена).

Галгано је био аристократа, витез, а онда је видео архангела Михаила, заповедника небеске војске.
Све је оставио и отишао
Према легенди, архангел Михаило појавио се пред Сан Галганом и показао му пут ка спасењу, указавши му место на које треба да оде. Следећег јутра Галгано је изјавио да ће постати пустињак и да ће боравити у оближњој пећини.

Причало се да је Галгано дуго био "посвећен" световним ужицима, а пошто је био из аристократске породице, обучен витешким вештинама, био је арогантан и насилан. А онда се све променило. Преобраћење је, кажу, започело "виђењем" архангела Михаила, који се сматра заповедником небеске војске.

Прочитајте још: Научници немају одговор зашто се камене ЛОПТЕ појављују широм света, а најближа је 200 километара од Београда

Пријатељи и породица су му се подсмевали, а мајка је успела да га убеди да последњи пут посети вереницу, пре него што се одрекне световних задовољстава. Оденувши племићку одецу, Сан Галгано креће код веренице, али на путу се коњ пропео и збацио га на земљу.

Коњ се пропео и збацио га на земљу, а онда...

Легенда каже да га је онда невидљива сила подигла на ноге, а глас анђела одвео до Монтесјепија - брда у близни Кјуздина. Када је стигао до подножја брда, речено му је да мирно стоји и гледа ка врху Монтесјепија. Тамо је угледао визију храма кружног облика, са Христом, Богородицом и 12 апостола. Тада му је глас рекао да се попне на брдо, а визија је избледела.

Био је племић и витез који је мачем пробио камен Фото: Пиксабеј

Када је Сан Галгано стигао до врха Монтесиепија, глас му је заповедио да се одрекне свих својих световних жеља. Галгано се успротивио, рекавши да је то лако "попут цепања камења мачем". Да би доказао речи, Сан Галгано је извукао мач и гурнуо га у камен.

Мач је прошао кроз земљу! Био је запрепаштен

На његово велико запрепашцење, оружје је прошло кроз камен "попут врућег ножа кроз путер" и од тада је заглављено у камену. Овога пута није било сумње, младић је јасно разумео поруку, и живео је на Монтесјепију као испосник.

Прочитајте још: Да ли знате да је Лењин украо туђ идентитет и да је имао 146 имена?!

Према другој верзији, Галганов коњ је одбио послушност и одвео га је на врх Монтесјепија, где су му се указале визије. Повероваши архангелу Михаилу, Галгано је решио да ту постави крст. Али, пошто није могао у том тренутку да га направи од дрвета, забио је мач у земљу, која се окаменила.

Канонизација
Процес канонизације Галгана започео је 1185, само неколико година након његове смрти, и Галгано је први чије је проглашење за свеца Римска црква спровела формалним поступком.
Истраживања су доказала да је мач ставрно у камену!

Неколико година након смрти Сан Галгана, на врху Монтесјепија саграђена је кружна капела, чија је главна атракција - управо мач у камену. Вековима се веровало да је у питању превара. Међутим, новија истраживања, заснована на саставу метала и стилу мача, показала су да је оружје заиста из 12. века.

Прочитајте још: Најбољи мађионичар свих времена: Како су изгледали ТРИКОВИ Макс Малина који никада нису "проваљени" (ВИДЕО)

Истраживачи су такође открили, помоћу геофизичкиих техника, да се испод мача налази шупљина димензија два метра са метар, у којој би се могло налазити тело светитеља.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Датирање угљеником још једне занимљивости капеле - пара мумифицираних руку, потврдило је да су и оне из 12. века. Према једној легенди, ђаво је послао убицу у лику калуђера у Монтесјепи. Дивљи вукови са брда, са којима се спријатељио Сан Галгано, заштитили су свеца и напали потенцијалног нападача. Након што је атентатор убијен, његове руке су мумифициране и потом изложене у капели.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas