· · Коментари: 0
ОТКРИЋЕ

Археолози ОТКРИЛИ мистериозни скривени споменик: Древне Маје поново ИНТРИГИРАЈУ научнике (ВИДЕО)

Ново откриће великог споменика у срцу Тикала наметнуло је ново питање: шта је енклава далеког Теотивакана радила у језгру престонице Маја?

1619708197_drevne-maje1.jpg
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / девинсупертрамп

Док се гледало само голим оком или на археолошким мапама, изгледало је као само још једно од брда таласастог земљишта Тикала, древног мајанског града-државе у данашњој северној Гватемали. Али када су истраживачи зумирали фотографију направљену ЛиДАР-ом, ласерском опремом, могли су јасно да виде да структуру обликовану људском руком преко које су се вековима таложили слојеви земље и вегетације.

Прочитајте још: Ко је градио пирамиде на Тенерифама: МАСОНИ или митски народ Гуанча који су оставили мумије?

Грађевина-пирамида, како се испоставило, била је део древне четврти која је обухватала велико двориште обрубљено мањим зградама. Али те зграде су се разликовале од оних за које се знало да су постојале у Тикалу. Имале су јасан облик, оријентацију и друге карактеристике које су архитектонски одговарале Теотивакану, древном граду који се налазио у близини данашњег Мексико Ситија, више од 1200 километара западно од Тикала.

Детаљним даљим испитивањем новооткривене структуре научници су дошли до закључка да је комплекс реплика комплекса у Теотивакану познатог као Цитадела који укључује и шестостепену пирамиду Пернате змије.

- Сличност је била запањујућа - рекао је археолог са Универзитета Браун, Стивен Хјустон, који је први приметио заједничке карактеристике два древна места.

Ново откриће великог споменика у срцу Тикала наметнуло је ново питање: шта је енклава далеког Теотивакана радила у језгру престонице Маја?

Прочитајте још: Људи ХРЛЕ у ово место у СРБИЈИ: Долазе да ИЗЛЕЧЕ очи, а на истом месту се могу наћи и Бог и ђаво! (ФОТО/ВИДЕО)

Делимично аутономно насеље у центру Тикала
Вођен сликама са ЛиДАР-а, Едвин Роман-Рамирез, директор Археолошког пројекта Јужни Тикал, прошлог лета је започео серију ископавања. Тунелирајући рушевине, његов тим је открио грађевинске поступке, гробнице, керамику и наоружање типично за Теотивакан из раног четвртог века. Од кадионице украшене сликом бога кише Теотивакана до стрелица направљених од зеленог опсидијана из централног Мексика, артефакти сугеришу да је то место могло бити делимично аутономно насеље у центру Тикала, везано за далеку царску престоницу, преноси Национална географија.

- Знали смо да је Теотивакан морао имати неко присуство и утицај у Тикалу и оближњим областима Маја пре 378. године - рекао је Роман-Рамирез. "Али није било јасно да ли су Маје само опонашале неке аспекте најмоћнијег краљевства у региону. Сада постоје докази да је веза била много већа од тога."

Роман-Рамирез упозорава да налази не доказују дефинитивно да су људи који су изградили комплекс били из Теотивакана.

Прочитајте још: "На Тодорову суботу нешто је ПУКЛО..." Ово је УКЛЕТА КУЋА у Белој Цркви: У њој се разбољевали, УМИРАЛИ, убијали своју децу! (ФОТО)

- Али оно што смо открили сугерише да су људи који су тамо живели били врло добро упознати са културом и традицијом Теотивакана. Тамо су живели у својој колонији и разликовали се по идентитету и ритуалима од становника Тикала - истакао је. 

Изотопска анализа костију, које су пронађене у гробној комори, која је још увек у току, пружиће већу сигурност у одређивању места где је покојник живео у различито време током свог живота.

На основу керамике пронађене у рушевинама, тим процењује да је градња на том месту започета најмање 100 година пре 378. године, преломне у ​​историји Маја.

Према натписима, краљ Теотивакана послао је генерала познатог као Рођен Из Ватре да свргне краља Тикала - Јагуарову Шапу, и свог младог сина поставио за новог владара. Рођен из ватре са својим људима стигао је у Тикал 16. јануара 378. године, истог дана када је Јагуарова Шапа умро.

Прочитајте још: Изгубљени "Златни град" стар 3.000 година ПРОНАЂЕН у Египту (ФОТО/ВИДЕО)

Након преузимања власти, Тикал је цветао неколико векова, освајајући оближње градове-државе и ширећи своју културу и утицај.

Хегемонија Тикала током овог периода је добро документована, али оно што остаје непознато је зашто се, након деценија пријатељског суживота, Теотивакан окренуо против свог бившег савезника.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.