· · Коментари: 0
САВЕТИ

Баштованство делује као терапија: Припремите ВРТ у 8 корака и спремни сте за пролеће

Пролеће ускоро стиже, те полако можете да се припремате свој врт.

Баштованство је терапијска забава, која не само да вам улепшава зелену површину, већ и вашем менталном здрављу. Ако ове године желите да побољшате своју башту, ево неколикосавета за припрему баште за пролеће.

Прочитајте још: Лебдеће саксије су ЧАРОБНЕ и хит међу кактусарима!

Пролеће је скоро стигло, а вечери су већ топлије. Иако је време можда и даље превише хладно или можда није права сезона за неке биљке, постоји неколико ствари које можете учинити да своју башту припремите за пролеће.

Прочитајте још: Ово је прави весник ПРОЛЕЋА: Користили су је као шминку, ако је нађете изговорите магичне РЕЧИ

Типично, неколико недеља пре него што посадите било шта, требали бисте почети да се припремате за ужурбану пролећну сезону. Постоји неколико ствари које можете да предузмете пре садње, па ако желите да уредите башту, користите доњу контролну листу.

1. Проверите и припремите свој алат

После зиме, можда ћете морати да извршите брзу проверу инвентара свог алата. Хладно и влажно време могло је проузроковати рђу алата - у зависности од тога где сте их складиштили - па можете да их очистите или замените ако су предалеко отишли. Пре него што ове године користите своје алате, добра је идеја да их дезинфикујете.

2. Ухватите све штеточине

Зимски месеци и полако отопљавање можда су привукли неке нежељене посетиоце у вашу башту. Да бисте то урадили, пажљиво погледајте све вишегодишње биљке које имате и потражите штеточине попут пужева, кртица, ларве...

Прочитајте још: Ову биљку не треба да чувате ако желите да се удате (ФОТО)

3. Припремите своје земљиште

Након зиме тлу је можда потребна нека нега. Да бисте било којим биљкама пружили најбоље шансе да дођу на пролеће, направите тест тла и пХ тест како бисте проверили шта би ваше саднице могле захтевати. На основу резултата додајте који су хранљиви састојци потребни. Да бисте повећали пХ, можете додати пољопривредни кречњак, а да бисте смањили алуминијумски сулфат и сумпор.

4. Очистите стакленик

Ако имате стакленик, можда сте га занемарили током зимских месеци. Ослободите се остатака, очистите преостало земљиште и очистите полице. Прозоре такође можете да очистите како бисте били сигурни да може ући довољно светлости за нове биљке.

Прочитајте још: ГАЈИТЕ је и једите: Ово је једина житарица којој глобално загревање не смета

5. Наручите све луковице и семе за пролеће / лето

Иако време тренутно можда није идеално за садњу, биљке којима желите да напуните башту можете наручити већ сада. Можете наручити цвеће попут гладиола и љиљана које сте сада спремни за садњу на пролеће. Цвеће попут маћухица, морских кукуља и зумбулова, цвета рано у пролеће, па је такође идеално.

6. Направите план

Ако имате визију свог врта, било би добро направити план за годину која предстоји. Можете да нацртате оквирни план ако већ знате како желите да ствари изгледају или потражите инспирацију негде другде.

Прочитајте још: Да ли је СРАМОТА имати ВЕШТАЧКО цвеће? Напротив, ово су трендови!

7. Решите се корова

Да бисте себи дали чисту плочицу пре садње, обавезно обиђите све делове и уклоните коров који се можда увукао. Можете их уклонити из корена или их користити да бисте се решили.

8. Орежите мртве гране

Потражите мртве гране око своје баште и одсеците их ако можете. Уклањање одумрлих грана може спречити да их ветрови сруше и помоћи дрвету да остане здраво.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.