Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РЕТКОСТ

Беба Бенце има СРЕБРНУ косу, али није албино (ФОТО)

Сваке године роде се милиони и милиони беба, и све су јединствене, а од тога - отприлике пет на 100.000 - са албинизмом. Бенце нема албинизам.

1617885902_Beba.PNG
Фото: Twitterr/ screenshot @Cre8tivXpressi1
Oglas

Ово стање и даље није сасвим проучено, али се може наћи код свих раса и етничких група и резултат је делимичног или потпуног недостатка пигмента меланина, што може довести до губитка вида или, макар, преосетљивости на светлост.

Прочитајте још: Да ли сте чули за принцезу Кутулун? Била је јача од свих мушкараца, НОСИЛА ИХ ОЦУ, а њена смрт је МИСТЕРИЈА

Међутим, догађа се да се беба роди са потпуно белом косом, а да се можда ипак не ради о албинзму. Бенце је рођен 2017. године у Секешфехервару у Мађарској, и одмах је за све био право мало чудо. Беба је била здрава, тешка скоро пет килограма, дугачка 53 центиметра. Необично је било једино то што је његова коса била потпуно бела.

Принц шарма
Да ли је "седу" косу узроковао пренатални стрес - јер многе бебе осете узнемиреност мајке док су у стомаку. Док је лекарски тим покушавао да утврди о чему се ради, Бенце је добио надимак "принц шарма".
Беба је била потпуно здрава и има мелатонина

Сви прегледи су потврдили да је беба потпуно здрава, али, ипак је постојала велика сумња да се ради о албинизму. Тестиран је ниво меланина у крви.

Реч је о полиози.

Главни лекар задужен за Бенцеов случај био је др Золтан Кумер, који је закључио да је мелатонина у крви мало, али - у кожи га је било сасвим довољно.

Прочитајте још: Рибари редовно виђају ЛЕТЕЛИЦЕ како израњају из океана, а за све су криви џинови?

Како је време пролазило, доктор Кумер је био све ближи закључку да је губитак пигмента у коси само привремен и да ће се ниво меланина временом повећавати. Иако су родитељи и даље били забринути, прихватили су мишљење лекара да бела коса не мора бити симптом албинизма, већ да се може радити и о мутацији ћелија косе или о недостатку витамина.

Испоставило се да Бенце није једини, иако је врло ретко да коса буде баш потпуно бела. Мала Милијен из Риџланда у Јужној Каролини (САД), рођена 2016, има предивне црне коврже, а на врху главе, изнад чела - беле увојке - баш као и њена мајка Брајана.

Прочитајте још: Да ли сте чули за принцезу Кутулун? Била је јача од свих мушкараца, НОСИЛА ИХ ОЦУ, а њена смрт је МИСТЕРИЈА

И Милијен је привукла пажњу лекара, који су били врло радознали да разреше откуд јој овај необичан прамен. После вишеструких тестова, установили да на овом делу косе недостаје пигмент (хм" врло логично"), али да је остатак њене косе и тела садржавао нормалне нивое мелатонина. Све у свему, у питању је наследни фактор. Баш попут своје мајке, баке и прабаке - Милијен има јединствену "фризуру".

Све жене у породици имају бели прамен!

Међутим, лекари су сматрали да се ово "стање" мора одговарајуће именовати. Ради се о полиози. Полиоза се односи на мале делове телесних маља (не мора се радити само о коси) којима недостаје пигмент, и може утицати и на трепавице, обрве... Милијен, баш као и остале жене у њеној породици, добила је аутентичан "стил", за који би неко потрошио силан новац код фризера.

Прочитаје још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Са четири генерације полиозе у овој породици, велика је вероватноћа да ће и Милијен, када пронађе некога ко воли њу и њен бели прамен - имати децу са истим "знаком".

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas