Oglas
Oglas
· · Коментари: 3
ПТИЦЕ

БЕОГРАЂАНЕ у последње време УЗНЕМИРАВАЈУ велике ПТИЦЕ - дознали смо о ЧЕМУ ЈЕ РЕЧ!

Уколико живите у солитеру идите у смирај дана на балкон и видећете нешто посебно.

1596452428_SOko.jpg
Соко, градска грабљивица Фото: Пиксабеј
Oglas

Сваке вечери становници новобеоградског Блока 37 посматрају како се са врха зграде птица буквално баци, а онда рашири крила и попут авиона мало се накриви и муњевитом брзином сјури на крошњу дрвета! Ко је то? Шта је то?

Прочитајте још: Мачак СЕМ је служио на ратним бродовима, преживео ТРИ ТОРПЕДА и отишао у ПЕНЗИЈУ

У Србији се може видети око 360 врста птица, а у Београду најмање 150!  Већини врста прија живот у граду, а већина бира мирније просторе у парковима, на спортским теренима и градским гробљима. Међутим, грабљивице бирају стан тамо где је највећа гружва!

Соко је "градски лик"
Ветрушка је једна је од ретких грабљивица која се савршено прилагодила на градски живот. Гнезди се на солитерима, црквама, далеководима, па чак и уз најпрометније путеве. Храни се ситним сисарима, нарочито мишоликим глодарима.
У Београду живи 150 врста дивљих птица.

- Вероватно виде ветрушку, а у Веограду има  око 100 парова ових соколова, а добила је име по савршеном лету и лакоћи коришћења ваздушних струја - кажу у Друштву за заштиту и проучавање птица.

Између солитера лете и дивље гуске, а изнад Народног позоришта орао белорепан!

Између солилтера се често могу видети и дивље гуске, али и  голубови, косови, гугутке, свраке, вране, гачци... Може да се чује и куцање детлића, а од мањих птица ту су велике и плаве сенице, ласте, бргљези и, наравно, врабац. Малих џивџана нема у већем броју јер им јаја једу свраке и вране које су праве господарице дрвореда и беоргадских паркинга.

Сова једе глодаре и штеточине Фото: Пиксабеј

На Калемегдану се може видети велики број птица које повремено надлећу и центар града, а пажљиви посматрач може да види и орла белорепана како надлеће Народно позориште! Рушевине и напуштене зграде су идеална су места за гнезда.

Гачац годинама терорише људе у Булевару краља Александра, а свраке Новобеограђане.
У граду другачије певају
Птице у граду другачије певају. Ссенице певају вишим тоналитетом, јер се нижи не чују од буке, док друге врсте које не могу да се прилагоде због буке све мање цвркућу.

Како их препознати:

  • Црвенрепка је пепљасто сива, а трбуху бела, а реп црвен.
  • Ветрушка има зашиљена крила на крајевима и дугачак реп оивиченом црном пругом. Мужјак има сивоплаву капицу и реп.
  • Сврака је црна, а крила су бела. Агресивна је у време парења.
  • Гачац је црн, али има бели кљун, живи у Булевару краља Александра.
  • Врана је пепљасто сива, а обожава контејнере.
  • Шумска сова је кестењасто смеђа, живи у градским парковима и оглашава се са: "Ху.хуу".
  • Сова ушара воли дрвореде, смеђа је, има савијен кљун.

Прочитајте још: Познато је да пас може да нањуши КАНЦЕР, а да ли они могу да ОСЕТЕ И ТРУДНОЋУ?

У Београду се може видети, најмање, 150 врста птица. Најпривилегованији су становници Кикинде у чијем граду постоји највеће станиште сова ушара са више од 700 примерака.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas