· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Била је наша прва лекарка, а доживела је велику неправду: Да ли знате о коме је реч?

Добила је чин поручника лечећи рањенике у српским ратовима, али је њен рад у доба мира наилазио на подсмех, осуде и увреде надлежних

1621270539_kkk.jpg

Драга Љочић (1855-1926) била је прва српска лекарка, добротвор и борац за права жена и деце, ратни херој.

Прочитајте још: Ненадмашив двојац направио УРНЕБЕС! Ево како то тате чувају ћерке и праве им фризуре (ВИДЕО)

Иако је целог живота чинила само добра дела, наилазила је на подсмех, ниподаштавање и неправду тадашње Србије. Завршивши Лицеј, 1872. постаје прва Српкиња која је похађала Циришки медицински факултет. Када је 1876. почео Српско-турски рат, напустила је студије и придружила се српској војсци као болничарка. Након учешћа у борби на Шуматовцу одликована је чином поручника. По завршетку рата Драга се вратила у Цирих, где је 1879. дипломирала и тако постала наша прва лекарка. По повратку у Србију безуспешно је покушавала да нађе посао у државним институцијама.

Фото: Википедија

Упутила је и званичан допис Министарству унутрашњих дела, у коме је тражила да јој издају лиценцу за рад на основу дипломе са Циришког универзитета. Неколико пута је одбијен захтев, а изговори за дискриминацију били су различити. Најапсурднији је да „јој се не може удовољити на захтев јер жене не служе војску“. Тек након ургенција краљице Наталије одређена је комисија којој је био задатак да потврди или оспори Драгину стручност. Комисија је, након темељног испитивања, веома повољно оценила стручне квалификације докторке Љочић и тада јој је одобрено да отвори приватну лекарску праксу.

У државној служби, међутим, није могла да добије равноправан статус с осталим колегама. Она је тек 1881. успела да се запосли, као лекарска помоћница, у државној болници у Београду. Вршила је дужност руководитељке Женског одељења Опште државне болнице, али с платом и правима лекарске помоћнице.

Прочитајте још: Уштедите простор у кухињи уз овај ТРИК и заувек се отарасите сушилице за судове! (ВИДЕО)

Због невероватне пожртвованости и професионализма који је показала за време трајања Српско-бугарског рата из 1885. унапређена је у секундарног лекара, али ни тада није постала равноправна с колегама: њена плата била је две хиљаде динара годишње, док је њихова била две и по.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.