Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
гени

Биле су плаве, а онда браон: Офталмолог објашњава зашто се БЕБАМА мења БОЈА ОЧИЈУ

Десиће се да се једног јутра пробудите и да вас ваша беба изненади са другачијом бојом очију... Да, могуће је!

1610093895_Depositphotos_23361808_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Већина беба када се роди има плаве очи, али нешто касније поприме боју која ће их пратити цео живот. Велика је шанса да ће дете наследити боју коју имају његови родитељи, али то није правило, објашњавају стручњаци.

- Када се бебе роде, посебно уколико су светле пути, најчешће имају и светле очи због јако мало меланина у очима. Меланин је пигмент који даје боју очима, кожи и коси. Количина меланина у шареници, обојеном делу ока, одређује коју боју очију ће особа имати - објашњава дечји офталмолог Фридрих Даглас.

Прочитајте још: Проговоре касније, али се до тада слатко ИСПРИЧАЈУ

Генетика одређује колико меланина или пигмента ће особа имати у свом телу. Дете се може родити с плавим очима, јер очи понекад не производе пуно или уопште меланин док је беба у материци. Међутим, након рођења светло подстиче производњу меланина, због чега се временом боја може променити.

Гени које беба прима од родитеља одређују хоће ли имати смеђе, плаве, зелене или црне очи.

- Боја пигмената не узрокује промену. Не постоји плави, сиви, зелени или смеђи пигмент у оку - наглашава офталмолог и додаје да је једини пигмент који имамо у очима смеђи, а количина тог пигмента одређује хоће ли нечије очи бити светлије или тамније.

Један родитељ са смеђим очима плус други родитељ са смеђим очима требало би да имају бебу са смеђим очима, зар не? Да, али не увек.

Прочитајте још: Носи га, воли га, не пушта га... Да ли је нормално да дете свуда вуче омиљену ИГРАЧКУ?

Фото: Депосит

Постоје вишеструки гени у нашем телу који доприносе боји очију. Чак и ако оба родитеља имају смеђе очи, могуће је да беба на крају има плаве очи, ако родитељи имају гене за плаве очи негде у генетској конституцији, односно ако имају мутирани ген који се може пренети кроз низ генерација као рецесиван.

Стручњаци кажу да највећа промена следи највероватније у периоду од шестог до деветог месеца живота.

- Промена је толико постепена да можда нећете ни приметити све док се једног дана ваше дете не пробуди са другачијом бојом очију - објашњава офталмолог.

Прочитајте још: Како помоћи детету да ПРЕВАЗИЂЕ СТРАХ од одвајања од родитеља? Примените савете

До дванаестог месеца, већина беба има своју трајну боју, иако доктор Фридрих говори да се код неке деце боја може мењати све до шесте године. Ипак, такви случајеви су ретки и промена се не дешава преко ноћи.

- У сваком случају, бебина боја очију промениће се без икаквог утицаја на вид. Међутим, уколико се боја промени код само једног ока или ако приметите да су бебине очи мутне, свакако посетите педијатра или дечјег офталмолога - каже Фридрих.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas