Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

Бизарни УСКРШЊИ ОБИЧАЈИ широм света - Од бичевања до читања криминалистичких романа!

Занимљиве ускршње традиције широм света.

1619679533_Untitled.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Govisity & Tipnatrip
Oglas

Бичевање врбом и поливање водом

У Словачкој постоји обичај за Ускрс (тачније ускршњи понедељак), по ком, младићи украшеним шибама од врбе "бичују" девојке и поливају их водом, а оне их дарују јајима и пићем (углавном је у питању водка). Овај обичај би требало да симболише предавање плодности и виталности младим девојкама. Овај обичај се практикује још и у Мађарској и Чешкој.

Норвежани воле да прославе Ускрс уз криминалистичке романе.

Славље уз распеће

На Филипинима постоји обичај да верници изађу на улице бедељу дана пред Ускрс, маскирани у римске војнике. Они заправо глуме потрагу јерусалимске војске за Лонгином (војником који је први скинуо униформу после Христовог страдања и удаљио се од света ради Христа). Након шетње, Филипинци потом рекреирају сцене Христовог страдања (мушкарци бичују себе по леђима, носе крст, глуме распеће).

Празник уз криминалистичке приче

Ово је бизаран обичај у Норвешкој, где људи славе Ускрс уз читање криминалистичких романа. Све је почело 1923. када су двојица младих писаца објавила наслов свог романа у најчитанијим дневним новинама уочи Ускрса. Читаоци су наслов Bergen Train Looted In the Night протумачили као вест. Осим што је овај догађај довео до огромне популарности књиге, која се одмах распродала, Норвежанима је прешло у навику да много купују и читају криминалистичке романе, управо око Ускрса.

Прочитајте још: Зашто је баш ЗЕЦ симбол Ускрса? Занимљива прича сеже далеко у прошлост и легенду

Дељење дувана

Чоколада није од велике користи у спарним џунглама Папуе Нове Гвинеје, па су ускршња стабла испред цркава украшена штапићима дувана и цигарета. Они се деле након службе.

Прочитајте још: УСКРС или ВАСКРС, васкресе или воскресе: Како заправо говоре Срби ПРАВОСЛАВЦИ?

Џиновски омлет

На Ускршњи понедељак становници Хаука обично разбију више од 4.500 јаја у џиновску шерпу како би створили масиван ускршњи омлет који опслужује преко 1.000 људи. Свака породица ујутро разбије јаја у својим домовима и окупе се на главном тргу где се јаја кувају за ручак. И вечеру. И доручак следећег јутра ...
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas