Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТРАГЕДИЈА

Све о ЕКЛАМПСИЈИ - болести због које је умрла српска репрезентативка Бобана

Наша златна олимпијка у стрељаштву Бобана Величковић је преминула од еклампсије, а трудница која се бори са екламписијом је веома лошег општег здравственог стања

1592812962_bobana-parausic.jpg
Фото: Н. Параушић
Oglas

Да би се спасли мајка и беба, трудноћа жене оболеле од еклампсије се завршава што пре и то царским резом. Ова болест се јавља након 20. недеље трудноће, или 48 сати након порођаја. Трудница, односно породиља, прво упада у кому, а онда јој отказује срце.

Прочитајте још: ТУГА И БОЛ: Јасна Шекарић се потресним речима опростила од Бобане Момчиловић (ФОТО)

Наша златна олимпијка у стрељаштву Бобана Момчиловић Величковић, преминула је јуче у 31. години години, након компликација на порођају, а све услед тога што је имала еклампсију - један од најтежих и најопаснијих поремећаја у другом стању, а поготово код првороткиња. Овај поремећај доводи до фаталног исхода, како мајке, тако и бебе.

Симптоми елампсија се лако препознају: хипертензија, повраћање, отицање ногу...

Трудница која има еклампсију, претходно је морала имати прееклампсију. Њу, такође,прати хипертензија, као и отицање ногу и руку, излучивање беланчевина путем мокраће. Уколико такво стање потраје, долази до еклампсије.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#goldmedal #europeanchampionship #ech #dreamteam #happy #shooting #poland #wroclaw

A post shared by Bobana Momcilovic Velickovic (@bobana.velickovic) on

Услед еклампсије, трудница добија на тежини, упркос прекомерном повраћању, има болове у стомаку, главобољу, замућен вида, мање излучује мокраћу, у којој се може јавити крв. Плод спорије расте.

Труднице са еклампсијом се порађају пре временена, царским резом.

Еклампсија спада у хитна стања, јер услед учесталијих грчевитих напада, може након порођаја, али и у току трудноће, да падне у кому. С обзиром на све то, свака трудница која има ову опасну болест, трудноћу мора да одржава уз терапију за спречавање тих напада и за снижавање крвног притиска. Такође, обично се и трудноћа завршава што пре, царским резом, како не би дошло до фаталног исхода плода и мајке.

У развијеним земљама, многи пријављени случајеви су класификовани као непредвидљиви.

Еклампсија је токсикоза, односно тровање крви, коју прати губитак свести, повишен крвни притисак, губитак беланчевина у мокраћи мајке, појава отока лица и тела, поремећај функције појединих органа труднице као што су јетра, бубрези, мозак.

Јавља се после 20. недеље трудноће или 48 сати после порођаја.

Обично се јавља након 20. недеље трудноће, или 48 сати након порђаја. Ретко кад се јавља пре 20. недеље трудноће или до 23 дана након порођаја.

Прочитајте још: Погинула Анастасија! Позната блогерка пала са мотора и на месту остала МРТВА (ФОТО)

Препознаје се на основу невољних трзаја тела, који подсећају на епилептичне нападе, а који су праћени бесвесним стањем и повишеним крвним притиском, односно хипертензијом. Може доћи и до отказивања функције јетре, бубрега и мозга.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas