· · Коментари: 0
Истраживања

Боље бити пијан него - имати "тач - скрин" екран!

Истраживање познатог ауто магазина "Мотор1" показало све опасности савремене технологије. Следи "борба са ветрењачама" као са коришћењем телефона у вожњи.

tac-skrin-naslovna.jpg

Сви знамо колико је опасно користити мобилни уређај у колима. Телефонирање у току вожње одузима драгоцене тренутке, смањује концентрацију и све чешће је узрок саобраћајних несрећа, без обзира на велике казне. Знамо и да је коришћење алкохола такође један од највећих узрока, поред брзине, великог броја судара са најтежим последицама.

Али да је коришћење тач-скрин уређаја у колима опасније од вожње под дејством алкохола доказале су колеге из престижног магазина „Мотор1“.

Они су користећи најновију студију указали колико је опасно користити уређаје са тач-скрином у току вожње.

Британска агенција за безбедност саобраћаја друмовима "IAM RoadSmart“ је на основу опсежне студије, коју преноси популарни ауто-магазин, доказала да су „Андроид ауто2" и „Епл карплеј“ системи, који служе за повезивање смартфона возача са уређајем у аутомобили преко екрана осетљивог на додир, када се користе у току вожње опаснији од коришћења алкохола!

Прочитајјте још: БМВ улаже више од 30 милијарди евра до 2025!

На основу опсежних истраживања утврђено је да је време реакције возача који користи овај уређај у току вожње спорије за 53 до 57 одсто од уобичајене. У поређењу са возачем који у криви има 0,5 промила алкохола време реакције је спорије за 12 одсто.

Ово не значи да не треба користити ове уређаје, или неке друге најсавременије технологије у аутомобилу. Циљ је био да се укаже на опасност од употребе у току вожње са надом да ће возачи бити довољно савесни да не угрожавају ни себе ни друге.

С обзиром на искуство са коришћењем мобилних телефона у току вожње мислимо да ни увођење казни неће пуно помоћи. Највероватније ће и то бити "борба са ветрењачама".

 

Фото:Промо

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.