· · Коментари: 0
ВЕЗЕ

Питајте га да ли зна које су боје ваше очи? Ако не зна - он је НАРЦИС!

Веза са нарцисом је изузетно тешка и болна, јер ови људи немају осећања за друге!

1608387817_Depositphotos_376554836_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Једно је када држимо до себе, друго када смо смртно самозаљубљени и сасвим треће када смо у вези са нарцисом.

Весна Петровић, психолог и психотерапеут, каже да нарцис има потребу да се упусти у партнерски однос, јер му је за одржање помпезне слике о себи управо потребан други.

Прочитајте још: Неколико навика држаће ваш брак чврстим и срећним

- Он природно тежи да уђе у везу, али не да би размењивао осећања и градио квалитетан однос, већ да би имао публику или личну "свиту" која му тапше на дневном нивоу, јер тим аплаудирањем храни своју нарцисоидну личност - каже психолог.

Боја очију?
Не рачунајте да ће ваша личност у том односу моћи да се развија, као што ни ваше жеље никада неће бити на првом месту Дешава се да чак није сигуран ни да ли његов партнер има зелене или плаве очи!

Нарцис увек пронађе начин да освоји неког како би могао да утоли своје потребе. Делује васпитано и углађено.

Нарцис је дете које омаловажава друге...

- Бити у вези са нарцисом значи одржавати однос са дететом којем стално морате да се дивите, док он истовремено обезвређује и вас и све друге које познаје. То је једини начин да се осети вредним, иначе му пада расположење и неретко показује агресивност. Суштина је у  недостатку самопоуздања и самопоштовања које покушава да сакрије спољашњом надменошћу.  - каже психолог.

Прочитајте још: Мушкарци много боље подносе старење од жена, а ево и зашто

Нарцис игра на карту приказивања себе са круном на глави, на шта се многи упецају и чак заљубе. Некоме то на почетку прија, јер се он представља као краљ, али њему је заправо потребна слушкиња, а не краљица. Нажалост, од тог односа друга страна не може да добије ни љубав ни саосећање ни подршку.

Друштвене мреже
Истраживања показују да нарцизам цвета у данашњем друштву, јер му погодују друштвене мреже на којима се води и одржава лажни живот. Многи парови се "сретну" на "Фејсбуку" или "Инстаграму", па док се двоје стварно не упознају, веза са нарцисом је већ у одмаклој фази.
Нарцис не мисли да други имају жеље и личност!

- Нарцис у другом не види личност која има своје жеље, потребе и снове, већ само пуко средство за задовољење свог себичног прохтева . Зато се осећа добро само поред оних којима може да се манипулише и који су инфериорни или недовољно изграђени као личности. Такви су, а он то зна добро, способни да му подилазе, да му понављају да је паметан, згодан, успешан... - каже психолог.

Ја, па ја! Фото: Депозот

Ласкање на почетку тече несвесно и из најбољих намера, али у једном тренутку друга страна ће се ипак освестити да ништа не добија заузврат. Ни топлину, ни подршку, ни захвалност.

Прочитајте још: Познати психолог објашњава шта се дешава у мозгу после раскида

- Препорука људима је да буду опрезни и да на време спрече заљубљивање у особу која је себи увек и заувек епицентар. Нико не жели да буде у нечијој служби, а веза са нарцисом је само то. Ту среће нема и не може је бити, јер ко се још усрећио тамо где је био непоштовани "слуга" - поручује психолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.