· · Коментари: 0
БИЉКЕ

Бршљан ПОТОС пречишћава ваздух и доноси новац! Ставите га поред рутера и заштитите се од зрачења (ФОТО)

Најбоља биљка коју можете унети у свој дом.

1626341575_plants-3816945_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Потос је тропска лоза која се обично узгаја као собна биљка. Одлична је због лаког одржавања и толеранције на услове слабог осветљења.

Међутим, она је много више од тога - Представљамо вам неколико чињеница поткрепљених истраживањима, које потос чине магичном биљком коју свако треба да има у свом дому.

Прочитајте још: Собне биљке које су тешке за одржавање: Неке од њих имате и ви у свом дому! (ФОТО)

1. Собна биљка за прочишћавање ваздуха

Потос одличан у уклањању испарљивих органских једињења и токсина из околног ваздуха. Према НАСА истраживању чистог ваздуха, биљка потос уклања загађиваче попут бензена, толуена, формалдехида, угљен-моноксида и ксилена из ваздуха. 

2. Повећава влажност

Влажни ваздух вас може заштитити од прехладе и грипа, јер вируси не могу лако да се преносе влажним ваздухом, а такође одржавају вашу кожу хидрираном. Док сув ваздух умножава алергијске реакције и загађиваче ваздуха. Биљка потос повећава влажност ваздуха (према НАСА експерименту).

Међутим, не постоје одговарајућа истраживања која би нам дала одговор колико ових биљака је потребно да имамо у соби да би влажност ваздуха довела на оптималан ниво.

3. Умирујући ефекат

Студија спроведена на 14 јапанских мушкараца открила је да додиривање лишћа златног потоса делује умирујуће на ум.

4. Апсорбује угљен-диоксид и озон

Према малезијској студији, једна од најбољих здравствених користи биљаке потос је апсорпција угљен-диоксида из просторије.

Истраживање о потосу, наглашава да би ова биљка такође могла да апсорбуја озон, који је уобичајен загађивач ваздуха у затвореном простору. 

5. Feng Shui и Vastu

Ако верујете у Feng Shui, онда према њему постоји мноштво благодати ове биљке. Стручњаци за Feng Shui је сматрају снажном, енергетском биљком која чисти негативну енергију. Има смисла; на крају крајева, уклања загађиваче из ваздуха. Препоручује се држање потоса у близини ВиФи мреже, телевизора, рутера или рачунара. Потенцијалне користи су смањени стрес и побољшани квалитет спавања.

Васту принципи верују да ова биљка доноси срећу и позитивну енергију у домаћинствима. Следбеници вастуа не препоручују садњу потоса у башти.

Прочитајте још: Собно цвеће ПИНК боје: Шест биљака које плене живописним шарама! (ФОТО/ВИДЕО)

Ова скромна собна биљка има мноштво необичних имена. Један од њих је Ђавољи бршљан јер га је тешко убити. Штавише, неки људи је сматрају коровом. Такође, у многим земљама се зове Новчић, због уверења да ова биљка привлачи новац и да докле год је здрава и напредује, њена енергија ће се рефлектовати на ваше финансије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.