Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
нега

Често прање косе, седе власи, фарбање: Шта је МИТ, а шта ИСТИНА?

Сви знамо да косу не треба пречесто прати или фарбати током трудноће. Ипак, да ли је то тачно?

1596542838_beautiful-3116587_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Шта је истина међу најчешћим митовима о овој теми, а шта није, разумели су стручњаци и помогли нам да откријемо све о нези косе.

Мит 1. Косу је потребно прати сваки дан

Заиста, на неким сајтовима за лепоту могу се наћи такви савети. Ипак, то није сасвим тачно. Стилиста и творац Рахуа бренда Фабиан Ллигуин тврди да што више перете косу, више природних уља и протеина ће се испрати са површине косе. То ће довести до прекомерне сувоће длаке и условити дуг процес опоравка, па је најбоље да оперете косу највише два пута током 7 дана.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Да ли користите шампон за СУВО ПРАЊЕ КОСЕ? Ево како ће вам косу учинити лепшом.

Косу је најбоље прати 2 пута у току 7 дана!

Мит 2. Јак стрес може узроковати нагле седе

Овај мит сви доживљавају као неоспорну истину, упркос чињеници да је у стварности веза између снажних третмана и стицања седе косе још увек веома слаба. У новије време, стручњаци са Медицинског факултета у Њујорку и Медицинског факултета Бајлор објавили су резултате студије у којој се наводи да хормони стреса заиста могу изазвати нагло седење косе, што је повезано са сложеним процесом његовог утицаја на функционисање матичних ћелија. Међутим, сви експерименти су изведени на мишевима, и зато не заборавите да генетска позадина и присуство свих врста болести такође могу играти велику улогу.

Мит 3. Ако извучете седу длаку, расту још две потпуно исте

- Сваки фоликул длаке може да произведе нову косу након што се стара одвоји од ње, без обзира на боју - објашњава Ллигуин. Међутим, стручњак упозорава на прекомерно испадање косе, јер може проузроковати стварање флека на глави.

Прочитајте још: Ако желите ТАМНУ КОСУ онда је КАНА прави избор за вас: Сазнајте све о биљци која се све више користи

Фото: Депосит

Мит 4. Често ношење коњског репа и плетеница може изазвати приметно опадање косе

Слатке плетенице и репови су у последње време веома популарни. Ипак, стално придржавање модних трендова може негативно утицати на стање ваше косе. Америчка академија за дерматологију (ААД) недавно је објавила саопштење да редовно везање чрвстих репова, као и ношење плетеница узрокује да длаке буду стално у напетости и као резултат тога постају крхке и почињу испадати.

Стално ношење репа негативно утиче на стање косе!

Мит 5. Ако излазите напоље са мокром главом, лако ћете се прехладити

Баке и мајке су нам свима рекле да је апсолутно немогуће изаћи напоље са свеже опраном главом, јер ће то довести до јаке прехладе. Међутим, као што знате, развој прехладе и других вирусних болести узрокују патогени микроорганизми, попут вируса и бактерија. Према доктору медицинских наука Јамес Цхои, боравак на улици ни на који начин не може изазвати развој прехладе, осим ако нисте окружени људима који су прехлађени.

Мит 6. Хладна вода помаже да косу учините сјајном

Сећате се када сте последњи пут посетили фризера, да сте косу опрали хладном водом? Да, можда је била мало топла, освежавајућа, али то не утиче на стање косе. Козметички хемичар Ранди Сцхуллер тврди да је степен сјаја косе потпуно независан од температуре воде којом они перу главу. Вода може само мало подићи фоликуле косе, због чега је косу тешко обликовати првог дана након прања. Стога, ова изјава је потпуно лажна.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Желите КРАТКУ КОСУ? На ове ствари треба да ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

Умерено се чешљајте!

Мит 7. Косу треба чешљати баш доста пута дневно

Америчка дерматолошка академија демантовала је ово смешно мишљење. У својој последњој студији, њени стручњаци су написали да чешљање косе врло често и превише напорно (па чак и више од 100 пута) може довести до пресека њихових крајева. Због тога би све требало да буде умерено.

Мит 8. Током трудноће, коса се не може фарбати

Можда ова заблуда највише забрињава жене. Међутим, на њихову срећу и радост, перинатолог Цинтхиа Баннерман уверава да данас фарбање косе у периоду трудноће не представља никакву опасност. Савремене боје могу се безбедно користити и после 10 недеља трудноће (када је завршено почетно формирање органа бебе). Једино на шта треба пазити је употреба старих боја на бази формалдехида.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas