· · Коментари: 0
КЕСТЕН

Често сте уморни? Ова намирница је благодет за вас

Не заборавите да ових дана трпезу обагатите кестеном - куваним, печеним или у пиреу, свеједно је.

1607944149_Depositphotos_158621720_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Овај укусни плод због високог садржаја биљних влакана и сложених угљених хидрата, брзо изазива осећај ситости, а није превише калоричан.

Прочитајте још: Седам ЗДРАВСТВЕНИХ УПОЗОРЕЊА која нам шаљу УСНЕ

Кестен је добар и за очување здравља зуба и костију, јер се у њему налази јединствена комбинације калцијума, фосфора и магнезијума. С обзиром на то да је богат и витаминима Б групе, поспешује добро здравље нервног система и спречава неуролошке промене и обољења. Због споре апсорпције угљених хидрата и неподизања нагло инсулина у крви, користан је у исхрани дијабетичара.

Нема глутена
Кестен садржи и све есенцијалне аминокиселине, што је посебно значајно за оне који су на веганској исхрани, старе и спортисте. Брашно од кестена је без глутена и зато је оно идеално у исхрани оболелих од целијакије и особа у различитој мери осетљивих на глутен.
Одличан за дијабетичаре, савршен за срце!

Уколико сте често уморни, а уз то и анемични, прави природни лек је кестен, јер садржи висок садржај гвожђа.

Кестен има и ефекат кардио-штита, јер садржи добре масноће и обезбеђује добру пропорцију омега 3 и 6 масних киселина. Услед ниског садржаја натријума а високог калијума, одличан је и у исхрани особа које болују од хипертензије.

Прочитајте још: Руски ИСЦЕЛИТЕЉ Голубовски: Кора нара решава ПОРЕМЕЋАЈЕ У ЦРЕВИМА

Његово диуретично дејство, чини га погодним за особе код којих се задржава вода у организму. Уз све наведено, кестен омогућава добар рад цревног система, добро стање бактеријске флоре, спречава констипацију и поремећаје црева што све заједно благотворно делује и на имунитет.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.