Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РУЗМАРИН

АРОМАТИЧНО И ОПУШТАЈУЋЕ: 4 разлога зашто бисте требали увек да имате РУЗМАРИН при руци

Захваљујући својим етеричним уљима ружмарин има необично угодан мирис који шири око себе готово једнако у “сушеном” стању као и у свежем.

1595927557_rosemary-1090419_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ружмарин спада међу најпознатије зимзелене грмове нашег приобаља. Као трајница чест је и на континенту, а након што једном преброди прилагодбу на ниже температуре, може опстати дуги низ година.

Прочитајте још: МИРИСАН, јефтин и бујно цвета: КАРАНФИЛ испуњава све ЖЕЉЕ!

Спада у породицу Лабиатае, а пореклом је управо из Средоземља. Узгаја се као украсна, али и као лековита биљка, а велику примену има и у фармацеутској индустрији. Обично цвета на пролеће, али врло често поновно процвета у јесен. Има игличасте и кожасте листиће тамнозелене боје, а цветови су скупљени при врху гране углавном у плавкастим нијансама.

Фото: Пиксабеј

Захваљујући својим етеричним уљима ружмарин има необично угодан мирис који шири око себе готово једнако у “сушеном” стању као и у свежем. Може досегнути висину и преко два метра, а неретко га можемо видети како се преко зидина спушта према доле.

Прочитајте још: ОВИХ 5 љубичастих биљака МОРАТЕ имати у врту: Привлаче ЛЕПТИРЕ, а терају КОМАРЦЕ

Сваке године на јесен или у топлијим крајевима на зиму потребно је темељно подрезати биљку. Ружмарин посађен у врту привући ће пчеле и испунити простор угодним мирисом.

А ако још нисте засадили рузмарин, ево зашто бисте требали: Својим мирисом тера комарце па је лети, уз лаванду, најбољи природни помагач за борбу са инсектима.

Фото: Пиксабеј

Свако јело ће, уз додатак ружмарина, бити укусније. То се посебице односи на месна јела.

Прочитајте још: Вратите биљке у живот помоћу ВОДЕ и КОРЕ БАНАНЕ (ФОТО)

Ако сте уморни, купка у коју ћете ставити шаку соли и шаку ружмарина, након пола сата ће вас опустити.

Осим као зачин, ружмарин можете користити и као декорацију. Уз пољско цвеће додајте пар гранчица ружмарина и добићете занимљив, оригиналан и мирисан букет.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas