Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ ЖЕНА

ЧЕТИРИ разлога зашто ЖЕНИ треба да буде НАЈБОЉА пријатељица ГИНЕКОЛОГ

Зреле жене код гинеколога треба да иду на преглед једном годишње.

1598865007_Depositphotos_198421842_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

После адолесценције жена улази у период пуне репродуктивне снаге, који траје до менопаузе. У репродуктивном периоду остварује се као мајка, због чега су прегледи током трудноће најзначајнији.

Прочитајте још: ТРУДНИЦЕ које користе КАНАБИС због јутарње мучнине РИЗИКУЈУ страшан ПОРЕМЕЋАЈ

Међутим, то не значи да жена не треба да води рачуна о свом здрављу независно од трудноће.
Које прегледе је неопходно да ураде у репродуктивном периоду?

Др Живаљевић Фото: Приватан архива
На систематски преглед се иде једном годишње, без обзира што нема тегоба!

- Систематски преглед је неопходан једном годишње, без обзира на то што не постоје никакве тегобе - истиче примаријус др Биљана Живаљевић.

Овај преглед обухвата колпоскопски преглед, папа тест, вагинални брис, ултразвук и ултразвучни преглед дојки.

У пубертету, зрелом добу, током трудноће и мено паузе - жени је увек неопходан гинеколог!

Ако постоје појачана вагинална секреција, неуредна крварења, продужена и обилна крварења, болови у малој карлици или било која друга неуобичајена тегоба, преглед код гинеколога је обавезан.

Прочитајте још: Волите чашу ВИНА више, али и ЗДРАВЕ НАПИТКЕ! Ево како једно друго може да ЗАЛЕЧИ

Не користите лекове на своју руку Фото: Депозит

Прочитајте још: ОТКРИВЕНО: Ево како јутарње вести утичу на здравље

На своју руку или по препоруци другарице не треба користити никакву терапију. Уколико су присутни ризични односи и промена партнера пожељно је да се ураде и брисеви на сексуално преносиве болести, хламидију, уреоплазму, микоплазму, али и тест на бактеријску вагинозу.

Менструалне чашице
Менструалне чашице се користе за време циклуса. То је хигијенски производ који се ставља у вагину, од медицинског силикона, глатка и мека. Ствара вакуум и сакупља течност, а не апсорбује као тампон.

Шта је важно за менопаузу?

И у менопаузи жена може потпуно да ужива!

- У менопаузи жена првенствено губи репродуктивну функцију, а јављају се карактеристичне тегобе, као што су валунзи, презнојавање, несаница, промена расположења, пад либида и енергије - истиче др Живаљевић.

Међутим, применом одговарајуће терапије наведене тегобе могу да се сведу на минимум, и да жена у пуној мери ужива.

Прочитајте још: После осам година покушаја, јединственом МЕТОДОМ ЗАТРУДНЕЛА жена из Крагујевца

У овом периоду такође је важан редован систематски гинеколошки преглед. На тај начин могу да се спрече готово све гинеколошке болести, премалигне и малигне, као што су карцином грлића, јајника или материце, али и малигне промене на дојкама. Заправо, одговорно понашање према сопственом здрављу у менопаузи омогућава правовремено лечење и дуг живот.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas