· · Коментари: 0
родитељство

ЧЕТИРИ типа ПОНАШАЊА КОД ДЕЦЕ која могу да укажу на ОЗБИЉНИЈИ ПРОБЛЕМ

Сви ми када смо били деца кршили смо бар нека правила и то није ништа ново.

1603096148_Depositphotos_207715216_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Већина дечијих несташлука је природан процес учења.

Међутим, постоје тренуци када наизглед безазлено понашање детета може означавати нешто озбиљније.

Ако видите своје дете у ове четири ситуације требало би да обратите пажњу:

Избирљиви су при јелу

Деца често одбијају да једу одређену храну. То може бити знак да дете има емоционалне проблеме. Аутири студије дошли су до открића да се 20% родитеља жали да деца у узрасту од 3 до 5 година одбијају да једну већину хране. Истраживачи су открили да малишани који су умерно до озбиљно избирљиви имају два пута већу могућност да развију анксиозна стања.

Прочитајте још: Да ли БЕБА ЧУЈЕ? Не паничите! Ово је НАЈПОУЗДАНИЈИ ТЕСТ

Све више времена проводе играјући игрице

Данас деца проводе много више времена играјући игрице на паметним телефонима или рачунарима. Ово може бити знак повећане анксиозности и стреса јер се боје да не пропусте неки догађај или поруку у игрици. Ако видите да је ово случај и са вашим дететом можете да поразговарате са њим о томе или да се и сами уључите у играње иргице. Питајте га шта се дешава у игрици. На тај начин ћете му се приближити и можете схватити шта га мучи.

Стално тражи нове играчке

Многи родитељи су били у ситуацији да дете плаче и тражи да му купте још играчака. Верује се да већина деце прође ову фазу, али неки психолози верују да је ово последица нечег крупнијег. Дете се не брине око ствари које му недостају у животу до тинејџерских година. Не виде да им било шта недостаје. Међутим, ако се родитељ често свађају око својих финансија када је дете присутно или криве дете за своје трошкове то код детета може развити осећај да им нешто стално недостаје и потребу да то достигну.

Прочитајте још: Повлаче се у себе, никог не пуштају близу, сувише озбиљни... Иза свега се крије ТУЖНА ПРИЧА

Константно су у потрази за новим информацијама

Према психолозима ако дете стално тражи нове информације, гледа вести и поставља више питања него обично то је знак повећане анксиозности. Покушајте да сазнате шта их мучи и ставите им до знања да сте спремни да их саслушате и помогнете.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.