· · Коментари: 0
ВИТКЕ

ЦИТРУС ДИЈЕТА током "оних дана" скида килограме и диже имунитет

Једите више воћа током менструације, јер ће то повећати унос витамина и смањити жељу за шећером.

1608456977_Depositphotos_54219267_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Током менструалног циклуса потребе за храном се знатно мењају. То се дешава не само услед активности хормона, већ и због тога што у том периоду жене губе есенцијалне минерале и витамине.

Да би се надокнадили ти губици, стручњаци за исхрану препоручују трпезу која може да буде од помоћи код болова, грчева, надутости, главобоље, мучнина и умора.

Прочитајте још: Зими КИЧМА "плаче" од болова, а највише прија јој сасвим ОБИЧНА ствар

Шта (не) јести
Намирнице које се саветују током менструације су броколи, банане, црна чоколада, лосос, ђумбир и цитруси. Током циклуса требало би да се избегавају млеко, грицкалице и слаткиши, кафа и зачињена храна.

Гвожђе је минерал који се највише губи током менструалног циклуса, а броколи може да помогне да се тај губитак надокнади. Банане су пуне калијума, магнезијума и влакана. Црна чоколада садржи обиље здравих минерала попут гвожђа, магнезијума, антиоксиданата и флаванола.

Банане и црна чоколада - обавезно!

Лосос би требало укључити у свакодневну исхрану, јер садржи здраве омега-3 масне киселине и богат је извор протеина. Лосос за време циклуса умањује упале, ублажава грчеве и регулише менструални циклус.

Ђумбир је добар за контролу упале, али такође ће помоћи код ублажавања менструалног бола. За болове у трбуху, свеж ђумбир се може додати у чај, како би ублажио болове.

Прочитајте још: Како да се ниво ХОЛЕСТЕРОЛА регулише на природан начин?

Цитруси су посебно добри јер осим витамина, садрже много влакана и воде. Добри су за ублажавање мучнина и других неугодних стања која се доводе у везу са овим месечним периодом код жена.

Фото: Депозит

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице са сувим грожђем, орасима и јогуртом

Ужина: чај од ђумбира и 40 г црне чоколаде

Ручак: пребранац и купус салата

Ужина: банана

Вечера: потаж са пилећим месом и поврћем по избору

Прочитајте још: Како се ослободити зависности од ШЕЋЕРА?

Уторак

Доручак: туњевина, зелена салата и хлеб

Ужина: лимунада и 40 г црне чоколаде

Ручак: пуњене паприке

Ужина: две мандарине

Вечера: препечен хлеб са хумусом и лососм

Лосос засити, а не гоји Фото: Депозит

Среда

Доручак: барено јаје, ајвар и две кришке хлеба, чај од ђумбира

Ужина: 40 г црне чоколаде

Ручак: риба са бареним кромпиром и броколијем

Ужина: поморанџа

Вечера: палента са киселим млеком

Прочитајте још: Потребан је само 21 минут: Ове суботе радимо ХИИТ ТРЕНИНГ са тренером Маријом (ВИДЕО)

Четвртак

Доручак: топли сендвич и шоља чаја од ђумбира

Ужина: 40 г црне чоколаде

Ручак: месо по избору са салатом од бареног броколија

Ужина: банана

Вечера: сендвич са лососом

Прочитајте још: Половину дана проведете седећи? Ево колико би требало да се крећете дневно

Петак

Доручак: рибљи филети и зелена салата

Ужина: поморанџа и 40 г црне чоколаде

Ручак: динстана телетина и салата од бареног броколија

Ужина: банана

Вечера: пита са кромпиром и шоља јогурта


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.