· · Коментари: 0
НАРГИЛА

ЧУВАЈТЕ ДЕЦУ: Ова популарна активност је повезана са многим болестима

У Београду и у готово свим градовима Србије, као и широм света, врло је тешко проћи било којом улицом, чак и оним у насељима, а да не видите неки тзв. „наргила-бар“, „схисха“ или „хооках-бар“.

1596794960_Depositphotos_1552849_s-2019.jpg

Понегде ћете видети оваква места нанизана једна до других, са привлачним именима, ентеријерима који или имитирају источну традицију, одакле наргила и долази, или уређена врло модерно. Док се једни надају да је ово тек пролазна помодарска ствар, све више и више оваквих „барова“ се отвара и овом тренду се не назире крај. Међутим, ова „забава“ итеткако штети здрављу и развоју младих, чак више од обичних цигарета.

Прочитајте још: РАЈ ЗА СРБЕ! Ако ОВДЕ летујете добијате бесплатне лежаљке, сунцобране и пешкире, а ДВОЈЕ ДЕЦЕ НЕ ПЛАЋА НИШТА

Наргила је направа помоћу које се може удисати дувански дим, или, још чешће, ароматизирани духански дим, који пролази кроз воду. Привлачност вероватно лежи управо у постојању великог броја арома, те је овај дим мање неугодан од дима цигарета. Такође, наргила се дели, па је то једна врста социјалног повезивања, дељења нечега (па још нечега што родитељи не одобравају) са неким.

Фото: Пиксабеј

Оно што је интересантно у целој причи јесте да на оваквим местима можете видети и групе основношколаца. Продаја и точење алкохола су малолетницима забрањени, класични дувански производи готово па инкриминирани, нарочито за млађу популацију, али није неуобичајено да се наргила барови отварају у близини школа и да овде тинејџери могу доћи и наручити наргилу.

Прочитајте још: Шта се догоди у телу ако ДНЕВНО ПРОШЕТАТЕ само 800 метара више?

Чини се да млађе генерације тинејџера сматрају „шишу“ нечим што је врло „цоол“ и настоје да се тако докажу у друштву, или им је то начин да пркосе родитељима који им обично забрањују одлазак на ова места, па их кажњавају ако ипак оду. Заправо, као да је заједнички одлазак у наргила-бар нека врста друштвене иницијације код основношколаца и средњошколаца.

Шта требамо знати о наргили? Да ли је „шиша“ безопасна забава, погодна за тинејџере?

Фото: Пиксабеј

ОПАСНО!
Међу младима, нажалост, влада мишљење како је наргила мање опасна него цигарете, јер дим пролази кроз воду. Ипак, треба знати да вода не уклања све, па чак ни већину токсичних ствари. У прегледном чланку урађеном на основу 24 студије, објављеном 2010. године у Интернатионал Јоурнал оф Епидемиологy, пушење наргиле је сигнификантно повезано са повећаним ризиком обољевања од рака плућа, респираторних болести, нарочито бронхитиса, као и болести зуба и десни. Такође, уколико жена у трудноћи користи наргилу, велика је вероватноћа да ће беба имати исподпросечну тежину.

Наиме, дим наргиле, као и сваки дим, садржи низ токсичних и иритирајућих супстанци попут полицикличних ароматских угљоводоника, угљен-моноксида, лако хлапљивих алдехида, па чак и тешких метала. Ове материје потичу не само од дувана, него и од додатих арома, а често се управо у овим аромама налазе ствари чији је ефекат по здравље далеко негативнији од самог дувана.

Прочитајте још: Како ШЕЋЕР утиче на наш организам: Ево колико смемо ДНЕВНО да УНЕСЕМО ако желимо да ОСТАНЕМО ЗДРАВИ

Ипак, и дуван и арома производе угљен-моноксид, једињење које се лако веже за хемоглобин у једињење звано карбоксихемоглобин у нашим црвеним крвним зрнцима и смањује капацитет хемоглобина за транспорт кисеоника. Сваки облик пушења и удисања дима смањује снабдевеност наших ћелија кисеоником што нас, у крајњој линији, чини мање способним за рад – имамо мање енергије, мање концентрације и мање снаге. Вода у наргили не елиминише угљен-моноксид.

Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Да ли сте пробали јапанску методу УКЕИРЕРУ? Одлична је!

Излагање слузнице уста и грла компонентама дима је врло уско повезано са повећањем ризика обољевања од рака уста и грла. Они који користе наргиле, у себе уносе чак 2.5x више никотина него они који пуше цигарете. Док особа, пушећи цигарету, удахне дим око 20-так пута, пушећи наргилу то учини чак и око 200 пута у року од неких сат времена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.