· · Коментари: 0
природно

Чувајте коре од цитруса: Оне помажу вашим биљкама на седам начина!

Изненађујућа намена цитруса. Чувајте коре!

1625316635_oranges-3957481_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Следећи пут када будете јели поморанџу или лимун, не бацајте коре. Ваше биљке могу од њих имати велику корист. 

Поделићемо са вама предности употребе коре цитруса у башти и како их ефикасно можете користити.

Прочитајте још: После грицкања, ЉУСКЕ семенки и коштуњавог воћа ставите у земљу и гледајте како вам биљке бујају! (ВИДЕО)

Састојак компоста

Коре агрума су добар извор азота, фосфора и калијума. Ако код куће правите компост, баците их у канту за компостирање. Обавезно их исецкајте на ситне комаде пре компостирања, јер ће се брже разградити. 

Фото: Пиксабеј

Одбија инсекте

Штеточине могу да униште ваше биљке, а пошто желите да избегнете употребу хемијских пестицида, коре од цитруса нуде природно решење. Једноставно ставите коре у близини нападнуте биљке или близу погођеног подручја биљке. Већина штеточина попут биљних ваши не воли мирис цитруса и напустиће биљку. Ако имате мачку или пса за кућне љубимце, коре ће их сигурно удаљити и од ваших биљака.

Кисели земљиште

Неке биљке попут роткве и паприке воле кисело тло. Ако у својој башти имате биљке које воле киселије тло, осушите коре од цитруса, претворите их у пудер и поспите по земљи. Ово ће повећати киселост тла и опскрбити га и другим хранљивим састојцима.

Отарасите се мрава

Мрави могу представљати прави проблем у башти и на тераси, поготово јер имају тенденцију да оштете корен биљке. Коре лимуна су природни непријатељи мрава и додавање ових биљкама је сјајан, нетоксичан начин да се решите проблема.

Фото: Пиксабеј

Природна подлога за семе

Ако вам је потребна органска подлога за семе, можете користити кору цитруса као основу за раст ваших садница. Само прободите малу рупу на дну коре за дренажу, напуните је добром мешавином земље, додајте своје семе и попрскајте са мало воде, а када ваше саднице буду спремне да се пресаде, само пренесите кору са садницом у земљу. Кора ће се компостирати директно у земљи и додаће хранљиве састојке. 

Одбија комарце

Комарци очигледно мрзе мирис цитруса. Ако желите да их се решите, трљајте коре по кожи или их поставите око своје баште или терасе и требало би да их њихов мирис држи подаље. 

Прочитајте још: Биљке обожавају ГОРКУ СО: Шест начина употребе у баштованству! (ВИДЕО)

Привлачи лептире

Кора агрума је за неке инсекте ноћна мора, али може привући лептире у вашу башту. Само оставите коре у плиткој посуди и њихов слатки мирис и остаци сокова привући ће лептире. Ово ће додати мало боје и амбијента вашој башти и помоћи у опрашивању биљака.
 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.