· · Коментари: 0
ФАМИЛИЈА

Да БАБА гледа своја посла ОВО се не би ДОГОДИЛО

Тамо где је један партнер претерано везан за родитеље мора да настане сукоб. Како га превазићи?

1596461697_Depositphotos_59876653_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Тешко је замислити славу, свадбу, прославу пунолетства, рођење детета или било који породични скуп без родбине. Тетке, стрине, ујаци, стричеви... Ту су кад се пева, наздравља и тугује. Али ти односи нису увек идилични. Некад су опасани бременом прошлости, нерашчишћени, комплексни и замршени.

Прочитајте још: Не стварајте НЕСПОСОБНУ ДЕЦУ! До 12. године треба да науче да ЧИСТЕ и КУВАЈУ!

Родитељи се увек мешају
- Тамо где један партнер, а понекад и оба, остане претерано везан за родитеље и допушта им да управљају њиховим браком неминовно долази до сукоба "деце" са родитељима, браћом и сестрама или брачним партнерима - каже Попов.

Психолог и психотерапеут Станислава Попов каже да у контексту психотерапијског искуства, до раздора у породичним односима углавном доводи непостојање јасних граница, односно претерано мешање примарних породица у брачни живот младих парова.

Претерано мешање, али и неиспуњена очекивања деце стварају велике сукобе.

Постоји уверење да до сукоба долази због нерашчишћених имовинских односа, одређеног интереса, ривалитета, љубоморе... Који су још разлози?

- То може бити потенцијални разлог, али у психолошком контексту најопштији узрок сукоба међу браћом и сестрама су неиспуњена очекивања појединца у односу на оно што сматра да би породица требалo да му пружи - истиче Попов.

У све се мешају и све их занима Фото: Депозит

Та очекивања могу, али и не морају бити оправдана, прилично су културолошки устројена, а неретко и ирационална. Један од веома честих разлога је ко ће преузети бригу о остарелим родитељима.

Родитељи су најгори
- Људи се најчешће жале на свој однос са родитељима или на конфликт између својих супружника и родитеља - каже Попов.
Бабе и деде се много мешају у живот младе породице.

Најчешће свађе са родбином изазива мешање у живот младог пара, као што су тетке, ујаци стричеви...

- Савремено друштво фаворизује аутономију нуклеарне (уже) породице у односу на проширену, односно независност супружника од родитеља и родбине - каже Попов.

Прочитајте још: Дански начин васпитања је ИДЕАЛАН У СВЕТУ, а метод за који смо убеђени да је ИСПРАВАН, они сматрају ЗБУЊУЈУЋИМ

Бабе и деде често воле да се мешају у васпитање унука или начин живота млађих парова, или су пак тетке и ујаци наметљиво присутнији у животу нуклеарне породице, више него што је то здраво и корисно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.