· · Коментари: 0
Опрез

Да бисте безбедно стигли на летовање аутом поштујте ТРИ ЗЛАТНА ПРАВИЛА (ВИДЕО)

Наравно, обавезно је и строго поштовање свих саобраћајних прописа

1594391767_tri-sekunde-N.jpg
Фото:"Депозит"

Велики број српских туриста на летовање, било на неку приморску дестинацију или планину, одлази колима. Најчешће су то Грчка, Црна Гора, Хрватска...

Иако је сада "затишје" изазвано корона вирусом, сви верујемо да ће већ за десетак дана, ова пошаст почети да слаби и да ћемо се упутити ка жељеним дестинацијама.

Нажалост сведоци смо пуних стубаца црне хронике, а познато је да су ови летњи месеци и најопаснији и да највише саобраћајних удеса има баш на путним правцима према мору и назад.

Фото:"Депозит"

Препорука стручњака за саобраћајну безбедност, а она је резултат вишегодишњих истраживања и тражења решења, бројних надлежних институција почевши од Агенције за безбедност саобраћаја, надлежних министарстава, ЈП Путеви Србије (сви они активно свако на свој начин апелује на возаче, даје савете) је да се испоштује три златна правила, која доносимо у наставку текста:

Прво се односи на аутомобил. На пут крените само са потпуно исправним возилом. Преконтролишите га, ако не код мајстора, онда бар сами. Оно најосновније: кочнице, управљивост, светла, брисаче, уље у кочницама, мотору, хладњаку...Точкове, гуме, резервни точак...

Прочитајте још: Ово је ново возило америчке војске!

Друго правило се односи на вас. Крените на пут само испавани, одморни, концентрисани. Правите чешће паузе, бар 15 минута на сваких сат, сат и по. Пијте довољно течности. Најбоље обичну, расхлађену воду, избегавајте газирану, алкохол заборавите баш као и вештачке сокове.

После више сати направите и дужи одмор. Разгибајте се. Опустите. Поједите нешто лагано, воће.

Треће правило је толико битно да су ЈП Путеви Србије снимиле и филм - то су "три секунде" које живот значе. Дакле, не само да је неопходно да поштујете саобраћајне прописе, да возите дозвољеном брзином, већ је кљућна ствар да држите правилно растојање. Е то су те три секунде.

Јер , при брзини од 130 км на час, ако возило испред вас, из ко зна ког разлога нагло закочи, ако немате довољно растојање које вам даје довољно времена да реагујете (потребна је у просеку једна секунда да нога притисне папучицу качнице у тренутку када "добије команду"), па додајте томе и време потребно да се аутомобил засутави (зауставни пут сваког возила се разликује и завуиси од брзине, масе, квалитета кочница, пнеуматика, подлоге) центриметри, десетинке секунде могу да деле живот од смрти!

Фото:"Депозит"

Замислите само да испред вас иде возило које се при истој брзини што због бољих кочница, што због боље реакције возача, нових гума, зауставља за 65 метара. А ваше возило при истој брзини стаје за 90 метара?

Е да не бисте о томе тако размишљали држите најмање растојање, нарочито на ауто путу од три секунде!

Бољи аутомобили на комадној табли показују ово време. Старији ту опцију немају, али није тешко да само правилно процените потребно одстојање, те три секунде.

Прочитајте још;ОБЈАВЉЕН СНИМАК: Откривени НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ из производње аутомобила Владимира Путина (ВИДЕО)

Како?

Једноставно. Када возило испред вас прође поред неког знака, неког другог "маркера"  једноставно изброје 21,22,23... И то је то. Ништа једноставније. Временом ћете стећи рутину да несвесно одржавате правилно растојање.

Чувајте и себе и друге!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.