Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БЛИСКОСТ

Да ли ће изолација оставити последице? Хоће, а постоје ДОБРЕ и ЛОШЕ стране

Истраживања су показала да разговор побољшава памћење и развија интелигенцију, а загрљаји ће сада имати сасвим другачији значај.

Depositphotos_333581080_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Почели смо да се навикавамо на живот без социјалних контаката, да радимо од куће, били смо на  прописној удаљености од других, постали смо све усамљенији. Почели смо да се осећамо најбезбедније у самоћи. Да ли ћемо, како време буде пролазило, почети да се повлачимо у себе?

Прочитајте још: Да бисте били здрави потребно је да угађате свом мозгу, а ево и како

- Добра ствар је што ћемо вероватно успоставити ближи однос са собом, иако у овом тренутку можда више размишљамо о томе како нам фале пријатељи, рођаци или колеге - каже Весна Петровић, психолог и психотерапеут.

Ценићемо блискост Фото: Депозитфото

Она додаје да ћемо, када изолација прође, имати јаснију слику о себи - схватићемо шта нам је важно у животу, до кога нам је заиста стало, који су нам приоритети, колико смо задовољни послом којим се бавимо. Искристалисаће се и сваки однос у којем се налазимо. Препознаћемо ко су људи које искрено волимо, које поштујемо и са којима желимо да наставимо даље, кроз живот.

Препознаћемо са ким желимо даље кроз живот.

- Тако ће нам загрљај и пољубац вољених постати велик као кућа, а не нешто што се подразумева - поручује психотерапеут.

Саговорница каже да смо, силом прилика, прихватили да је излазак луксуз, али ћемо увидети колико је шетња лековита, драгоцена, релаксирајућа, а до јуче је била небитна.

Моак се навикао
Мозгу је потребан 21 дан да би прихватио промене, а то значи да се навикао на правила ванредног стања и да је излазак из куће "ствар престижа".

- Зато нас више неће мрзети да се шетамо, уместо да се возимо аутом и аутобусом, или да прележимо дан(е) - каже психолог.

Прочитајте још: У току деценије парови се 720 пута посвађају, а сви застану код бројке која говори колико пута имају СЕКС

Социјална изолација може негативно да делује на интелектуалне способности, али и на емоционалну стабилност. На ово упозоравају научници Универзитета Мичиген, након опсежних истраживања којима је било обухваћено 3.600 испитаника од 24 до 96 година. Они су јасно уочили важност везе између високог нивоа друштвених интеракција и развијених когнитивних функција.

Разговор са људима побољшава памћење и интелект.

Установили смо да само десет минута разговора са другом особом може да побољша памћење и интелект. Заправо, дружење са другим особама има исти ефекат као и неке традиционалне психичке вежбе за побољшање памћења и интелектуалних способности. У том смислу, и краткотрајна посета пријатељу или комшији може да буде изузетно важна за оштрину ума, уз свакодневно решавање укрштеница - истакао је др Оскар Ибара, члан истраживачког тима.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas