Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРАК

Да ли и ви правите ове брачне грешаке? Превише угађања, изостанак неговања или ипак ово?

Оно што не знате о браку може да проузрокује проблем.

1616691153_Depositphotos_243760904_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

На пример, уколико не говорите шта желите, ваш супруг хода у мраку – и вероватно вам неће испунити жеље. Начин на који причате о проблемима, може погоршати ситуацију. Спаваћа соба је такође значајна.

Овде можете наћи пет стручних савета о томе како да избегнете или исправите грешке које вас могу коштати брака или које могу уздрмати његове основе. Без обзира да ли грешке правите ви или ваш супруг, предузимање позитивне акције може направити велику разлику.

Прочитајте још: Препознајте их: 5 суптилних знакова да вас партнер не поштује

1. Превише угађања

Неке жене су превише спремне да одустану од онога што желе, каже Сузан Хајтлер, клинички психолог из Денвера и аутор курса за побољшање брачних вештина.

Све се врти око...
Неке жене би радије биле у фазону "све се врти око њега", уместо да теже да буду у фазону који је карактеристичан за мушкарце, а то је да се све врти око њих, каже Хајтлер.

Хајтлер ову појаву, у којој је жена супругу додатак, а не равноправни партнер, назива "додатак-појава".

Неке жене би радије биле у фазону "све се врти око њега", уместо да теже да буду у фазону који је карактеристичан за мушкарце, а то је да се све врти око њих, каже Хајтлер.

- Обично се плаше да то може изазвати свађу или непријатност, или мисле, на подсвесном нивоу, да морају да потисну своје жеље да би сачувале своју везу - каже она.

Осећај беспомоћности води бесу који на крају искипи.
Фото: Депозит

Шта је решење за ове жене? Изразите своју забринутост рационално, без обзира да ли се ради о кућним пословима, родитељским обавезама, или можда о недостатку времена за себе или дружења са супругом.

Прочитајте још: Мамине мазе или Едипов комплекс: Овај тип мушкараца обавезно треба избегавати

На пример, он можда воли да игра голф викендом, а она можда жели да он проводи време са породицом.

- Уколико се она изјасни, могуће је да ће наћи бољи аранжман - каже Хајтлер.

Можда ће се договорити да се љети пребаце на софтбол лигу и да то буде породични догађај.

2. Нејасна очекивања

Парови који најбоље функционишу у браку су још на почетку поставили очекивања везана за поделу послова, родитељство и новац, каже породични и брачни терапеут Ели Карам, доктор науке и асистент професор терапије за парове на Универзитету у Лузвилу.

Ипак, многи парови немају дискусије ове врсте и функционишу по принципу ауто-пилота.

 - Многи парови функционишу тако да, због начина на који су одрастали, претпостављају да уколико нешто одговара њима, одговара и њиховим партнерима - каже Карам.

Прочитајте још: Прељубу признаје 20% мушкараца, а жена?

Озлојеђеност се врло лако може изградити уколико се очекивања разликују или су разбијена тешком реалношћу. На пример, каже он, неке жене "мисле да ће долазак бебе променити њиховог мужа и приближити га. Оно што знамо о браку јесте да када дође прво дете задовољство браком веома опада. Да су то знали пре брака... били би у могућности да предвиде уобичајне препреке и да не паниче када се препреке десе".

3. Подцењивање утицаја тона гласа

Без обзира да ли се ради о мушкарцу или жени, тон гласа може представљати проблем уколико је иоле обојен негативношћу.

Фото: Депозит

Уколико имате неких брига, "вербализујте их уз поштовање" уместо фрустрираним, иритираним гласом, охрабрује Хајтлер.

Свакако разговарајте о ономе што вас мучи, али урадите то на начин који је окренут решењу, а не на начин који ће вас само још више удаљити од решења.

Прочитајте још: Доказано: Секс у двадесетим је најгори, а ево када је најбољи!

4. Некомпатибилни стилови комуникације

Уколико осећате да вас супруг не разуме, можда је време да испитате свој комуникацијски стил.

Неке жене понављају своје притужбе или забринутости више пута не би ли их супруг разумео. Неки мушкарци то могу назвати зановетањем, али се можда само ради о различитим комуникацијским стиловима.

"Потражња повлачења"
Карам ово назива "потражња-повлачење" динамика: Једна особа жели да разговара, али друга особа није нашла начина да одговори или се наизглед затворила, што даље води да онај који говори почиње да врши већи притисак.
Ово је злобни шаблон!

Уколико се ово дешава често у вашој вези, запамтите да треба да пустите вашег супружника да апсорбује оно што говорите и да му пружите "шансу да тестира оно што је чуо" - каже Карам.

Може бити корисно ако детаљно анализирамо шта су урођене црте личности, а шта се може мењати.

Цитирајући рад аналитичара бракова и парова, Џона Готама, Карам каже да је готово 70% брачних проблема "вечно" што значи да су то укорењени проблеми који се вуку дуг временски период.

Прочитајте још: Како манипулисати мушкарцима: Мушка моћ долази из џепа, а женска из дигнутог носа

Изазов је да се препозна оно што се може променити. Помаже уколико "идете ка прихватњу" каже Карам.

Не можете променити опрезну особу у особу која ризикује, нити можете променити интровертну особу у екстровертну особу.

5. Изостанак неговања партнера

Неке жене постану толико фокусиране на децу, посао и кућу да забораве на мале гестове који имају велики утицај на стабилност брака на дуге стазе.

Фото: Депозит

- У здравој вези има пуно малих гестова позитивизма и они се испољавају веома често - каже Хајтлер.

- Ти гестови могу бити осмеси, контакт очима, загрљаји или додири, вербални коментари попут "слажем се" или "добар закључак" или чак и та мала реч "да" - додао је Хајтлер.

Слушање, слагање, потврда, приврженост – све ово шаље позитивну енергију која обавија сунцем оба партнера.

Ови гестови подсећају оба партнера да им је стало једно до другог, а пријатељство је срце сваког успешног брака, каже Карам.

Прочитајте још: Немате момка? Нема везе! Научници кажу да је ионако боље бити сингл

Парови у браку често "функционишу по принципу застарелог знања о себи" - каже он, што их удаљава од правог ужавања њихових партнера.

- Мит је да добар брак одржава сам себе. Он представља самоподучавање и подучавање партнера. У 34-ој нисте оно што сте били у 24-ој - закључио је.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas