Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Да ли је често прање руку поремећај? Уколико радите ОВЕ ствари поразговарајте са стручњаком

Радње које понављамо без наше жеље, мисли које нам се стално враћају, против наше воље, анксиозност која нас обузима приликом тога, само су неки од симптома опсесивно-компулзивног поремећаја.

1622467352_Depositphotos_49802693_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

С обзиром на то да је опсесија прљавштином или микроорганизмима најчешћи образац ове болести, праћен сталном потребом за прањем руку или избегавањем додиривања потенцијално "контаминираних" предмета, претпостављамо да време откад је присутан корона вирус додатно погодује развоју ОКП.

Прочитајте још: Ђумбир, куркуму, лимунов сок, црни бибер и мало љуте папричице... ТУРСКИ ШОТ против короне и ДУГИН ЛЕК залудели туристе (ФОТО)

Како препознати и излечити ову болест, као и шта доводи до ње и обично је прати, објашњава др Ивана Сташевић Карличић, в.д. директора Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".

Др Ивана Сташевић Карличић Фото: Прив. арх.

- Опсесивно компулзивни поремећај (ОКП) је хронична, онеспособљавајућа болест, чија је основна карактеристика постојање опсесија и компулзија које су узнемирујуће. Опсесије су присилне, понављајуће, наметајуће, нелагодне мисли, слике или импулси које се увек изнова враћају у свест особе. Иако су невољне и нежељене, особа их препознаје као своје, а не као наметнуте од стране неког другог. Компулзије су понављајуће радње или ритуали за које особа осећа неиздржив нагон да их спроведе, без обзира на то што их препознаје као неразумне и без ефекта - каже докторка.

Прочитајте још: Да ли сте знали да чаша ТОПЛЕ СЛАНЕ ВОДЕ ослобађа организам од отрова? Ево како се припрема и конзумира

Шта утиче на добијање ОКП?

- За разлику од других анксиозних поремећаја, опсесивно-компулзивни, нарочито онај са раним почетком, има генетску, наследну компоненту. Фактори спољашње средине који могу допринети његовом настанку су презаштићујуће родитељство, учење опсесивно-компулзивног понашања од родитеља, као и стресни животни догађаји - истиче докторка Карличић.

Прочитајте још: Природни тоник који решава УПОРНУ ПЕРУТ! Ево у које здравствене сврхе можемо користити ЈАБУКОВО СИРЋЕ

Код многих пацијената први симптоми се појављују након снажног стреса, на пример значајног губитка или трудноће. ОКП са почетком у детињству повезује се и са имунским факторима. Примећено је да код деце може доћи до брзог развоја опсесивно-компулзивних симптома након стрептококне инфекције, која покреће аутоимуни одговор усмерен на одређене рецепторе у мозгу.

Како се осећа човек?
Пацијент зна да су његове опсесије ирационалне, а компулзије бесмислене и у почетку болести, покушава да им пружи отпор, што доводи до даљег повећавања анксиозности. Обично код њих долази до развоја депресије, а честа је и злоупотреба алкохола.

ОКП Фото: Депозит

Да ли је реч о излечивом обољењу?

- Ток болести варира. Уз правовремено и адекватно лечење неки пацијенти ће доживети потпун опоравак, али код већине ће и даље постојати блажи симптоми. Код око петине пацијената симптоми ће се наставити истим интензитетом или ће се погоршати. Предиктори лоше прогнозе су рани почетак болести, мушки пол, постојање мајор депресије, кашњење са лечењем и препуштање опсесијама и компулзијама - каже докторка.

Прочитајте још: Знате ли зашто су принца Филипа поштовали и у Србији? Рођен на Крфу, крштен као православац...

Какве тегобе се најчешће јављају код пацијената?

- ОКП се може манифестовати бројним, различитим симптомима, а три четвртине пацијената има вишеструке опсесије и компулзије. Класичне клиничке слике обухватају агресивне, религиозне или сексуалне опсесије и компулзије чишћења, проверавања, бројања, сакупљања и симетрије. Најчешћи образац чине опсесија прљавштином или микроорганизмима, праћена компулзијама прања, чишћења и избегавањем претпостављених упрљаних предмета (кваке, електрични прекидачи, новине, руке других људи, телефони...). Будући да је тешко избегавати све потенцијално контаминиране предмете, пацијент стално пере руке и некада уопште не напушта кућу због страха од прљавштине и микроорганизама.

Опсесија сумње
Пацијент проверава да ли је искључио рингле или закључао врата - проверавање може довести до сталних повратака кући. Код ОКП проверавање, уместо да доведе до разрешења несигурности, често доприноси још већој сумњи, што доводи до даљег проверавања. Пацијенти могу се осећати кривим за изазивање неке штете (на пример, страх да су повредили некога током вожње, што доводи до вожње унатраг до извесне тачке изнова и изнова).

У ком животном добу се ОКП обично јавља?

- Од ОКП-а пати око два одсто популације (што га чини чешћим од, на пример, схизофреније) и са истом учесталошћу се јавља у различитим културама. Мушкарци и жене су подједнако погођени, с тим што се у адолесценцији јавља чешће код дечака. Обично почиње пре двадесете године живота, а појави симптома најчешће претходи јак стрес, нека велика животна промена или интензиван напор.

Да ли су се симптоми код оболелих погоршали откад је присутан корона вирус? Да ли је ова пандемија погодна "клима" за настанак и развијање ОКП?

- Према психолошким теоријама, продужена изложеност стресним ситуацијама над којим немамо контролу нас паралише у положају сумње и неодлучности, што доводи до екстремне анксиозности. То доводи до активирања одређених механизама одбране које свака личност поседује, а ОКП се развија када ове одбране не успеју да исконтролишу анксиозност.

Симетрија, прецизност
Још један образац јесте потреба за симетријом или прецизношћу, што доводи до компулзије успоравања. Пацијенту су потребни сати да поједе оброк или да се обрије, у покушају да те ствари одради "баш како треба".

Прочитајте још: Они који су преживели ковид осећају ОВЕ симптоме 3 месеца касније

Како да препознамо када често прање руку спадају под ОКП, а не под страх?

- Врло често термином опсесивно-компулзиван погрешно описујемо особе које у својим поступцима цепидлаче, претерано су избирљиве, ситничаве и педантне, поготову у сређивању и чишћењу. ОКП разликује од уобичајених, "нормалних" брига, мисли и навика јесте степен личне патње и оштећење свакодневног функционисања који се захтевају за постављање дијагнозе поремећаја.

Колико типова поремећаја постоји и шта сваки од њих подразумева?

- Симптоми ОКП, односно опсесије и компулзије су веома разнолики. Опсесивне мисли су обично страхови да ће се нешто десити или да је особа нешто урадила или да ће урадити нешто негативно или штетно. Ово су присилне, понављајуће мисли које доводе до изражене анксиозности, па следи неодољива потреба за извођењем компулзивних радњи у циљу постизања олакшања. Последњих година, димензионални приступ дели симптоме ОКП на четири димензије: сумње/проверавање, симетрија/сређивање, контаминација/чишћење и сакупљање.

Како се лечи?
Лековима и психолошким и социјалном терапијом. Психотерапија избора у лечењу ОКП је посебан облик когнитивно-бихејвиоралне терапије, такозвана терапија излагањем и спречавањем одговора. Њен циљ је да научи особу да не постоји повезаност између њихових компулзија и мисли које их узнемиравају.

Које болести или начини понашања, размишљања, обично прате ОКП?

- Пацијенти са ОКП врло често пате и од других менталних поремећаја. На пример, велика депресивна епизода ће се током живота јавити код око седамдесет одсто ових особа. Друга честа коморбидна стања укључују злоупотребу алкохола, социјалну фобију, друге специфичне фобије, панични поремећај, поремећаје исхране и посттрауматски стресни поремећај.

Прочитајте још: Лоше расположење обара имунитет, а види се и на анализама крви

Како направити разлику између понашања које подсећа на ОКП, а заправо то није, и стварног поремећаја?

- Оно што разликује опсесивно-компулзивни поремећај и опсесивност као црту личности која се сматра нормалном јесте степен личне патње и оштећење свакодневног функционисања. Особи која пати од ОКП њене опсесије не представљају прихватљив део личности и обрасца понашања. Оне су за њу нежељене, нелагодне, дубоко узнемирујуће и доводе до прекидања дотадашњег начина функционисања и неспособности да извршава свакодневне обавезе, ради и ужива у животу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas